Zabijačkou začalo mikulášské odpoledne také ve Vrbátkách. Prasete poraženého zkušeným řezníkem se ujali místní hasiči. V několika chvilkách bylo spařené a očišťené.

„Pověste ho na brdečko vytáhnem ho nahoru,“ zavelel řezník spolu s dalšími dvěma chlapi zavěsili čuníka pod třínožku. V tu chvíli už bylo vše přichystáno na příchod návštěvníků.

„Šperky chystali chlapi v pátek celý den až do desíti do večera,“ prozradil starosta Vrbátek Ivo Zatloukal. Odpoledne si tak dospělí mohli nakoupit jitrnice, jelítkový prejt, tlačenku nebo čerstvý ovar či klobásky z udírny. Děti se účastnily pestrého programu mikulášských soutěží a všichni společně se těšili na večerní adventní ohňostroj.

Na zabijačkových specialitách si o víkendu lidé pochutnávali i doma. V mnoha domácnostech je adventní zabijačka totiž součástí předvánočních příprav, stejně jako pečení cukroví. „My jsme letos dělali zabijačku na chatě. Protože nemáme vhodné podmínky, prase jsme si nechali zabít už na jatkách. Nakonec všechno klaplo, tak jak má a my jsme mohli připravit skvělou černou polívku a úžasně lahodná jelita,“ pochvaloval si Karel Rozsíval ze Žarovic.

Mezi prvními zákazníky zabíjačky v Plumlově byli majitelé Velorexů, kteří zde v sobotu měli svůj sraz. Na nádvoří se však příliš nezdrželi.