Prokouklo nádvoří i některé místnosti. "Vymýtili jsme náletové dřeviny i s kořeny. Měli jsme tu i ´bobka´, který vše srovnal. Stihli jsme také zasklít některá okna. Nekonečný příběh jsou ale sutiny, ty vyvážíme prakticky nepřetržitě," usmíval se punk rockový zpěvák Horset, který zámek koupil loni na podzim.

Zámek ve Ptení
Novým majitelem zámku ve Ptení je punkový zpěvák Horset

Na zámku ve Ptení se od začátku března každý víkend usilovně pracuje. Zvláště nádvoří prokouklo.Na zámku ve Ptení se od začátku března každý víkend usilovně pracuje. Zdroj: Deník/Zdeněk VysloužilPoklad zatím hledají marněStarodávný zámek, neprobádaná sklepení a zazděné dveře vybízejí k úvahám, zda by se v zámku mohlo něco cenného skrývat. "Zatím jsme nic světoborného nenašli. Byl tu kamarád s hledačkou a našel minci z Rakouska-Uherska a druhou z dob protektorátu. Obě byly v zachovalém stavu. Budou základem budoucího muzea," popsal zámecký pán.

Zpěvák Horset, nový majitel zámku ve Ptení, představil svou historickou nemovitost zvenku i zevnitř. Listopad 2022
Hra o trůny ve Ptení. Nový majitel zámku nás provedl a prozradil plány

Dobrovolníci se sjíždějí z celé republiky. "Každý víkend sem přijíždí strašně moc lidí, kteří chtějí přiložit ruku k dílu. Všichni makají a po každém víkendu je vidět ohromný kus práce. Vnímám to jako zázrak a jsem jim moc vděčný," řekl Horset.

Právě brigády jsou tím, co posunuje zámek ve Ptení vpřed. Minulý víkend dorazila skupina mladých pracovníků z Hnutí Brontosaurus. "Sjeli jsme se sem z Brna i Ostravy. Děláme, co je potřeba a užijeme si víkend v originálním prostředí," komentovala jedna z mladých dívek na zámeckém nádvoří.

Chystá se kino i hudební festival

Na zámku ve Ptení se od začátku března každý víkend usilovně pracuje. Zvláště nádvoří prokouklo.Na zámku ve Ptení se od začátku března každý víkend usilovně pracuje. Zdroj: Deník/Zdeněk VysloužilVelký posun zaznamená každý, kdo navštívil ptenský zámek na podzim a v současnosti. Vyklizeny jsou mnohé místnosti a solidní podobu dostalo i nádvoří. Právě to bude hostit první kulturní akci. V sobotu 29. dubna se od 18 hodin uskuteční promítání filmu Malá Čarodějnice.

Pravou zatěžkávací zkouškou ale bude první hudební festival Beltine. Ten se na zámku Ptení uskuteční od pátku 5. května do neděle 7. května a vystoupí na něm dvanáct kapel různých hudebních žánrů z Česka i zahraničí.