„V Prostijově na kopečku pálijó tam kořalečku pětkrát za tédeň." Od pěti hodin se sálem nesla hanácká lidová hudba a na dřevěném pódiu ověnčeném svíčkami se to hemžilo nejen hanáckými písněmi, říkadly a pranostikami, ale také barevnými kroji. Ty přilákaly pozornost i těch nejmenších, kteří sledovali dění z hlediště a snažili se vmísit do dění na pódiu.

Po tom, co děti v závěru programu společně s dospělými nazdobili vánoční stromek červenými mašlemi, ořechy a slaměnými ozdobami, si všichni přítomní společně s Klasem zazpívali koledu Nám narodil se Kristus pán.

Hanácký soubor písní a tanců je jedinečný a počet jeho členů se blíží stovce.

„Klas je jedno těleso s tím, že má dětský soubor, kde jsou dvě dětské sekce pojmenované Klásek a Kláseček. V Klásečku je třicet dětí, v Klásku dvacet dětí. V dospělém souboru je tak okolo čtyřiceti členů," prozradila umělecká vedoucí souboru Vladimíra Šolcová.

Nejstarší členkou souboru je Eliška Slezáčková, která je v souboru dlouhých čtyřicet let. Shánět nové členy ale není problém, malí totiž chtějí do souboru sami od sebe.

„Problém s dětmi je jen v době, když děti přijdou do puberty, to pak přestávají chodit. Jsou na středních a vysokých školách, internátech. Zůstávají nám v Praze, Brně," popsala Vladimíra Šolcová.

Někdy se ostatní děti posmívají, v čem chodí. Ti, kteří toto období překlenou, zůstávají až do dospělosti," dodala Vladimíra Šolcová. „Máme tady také Francouzsky," upozornila předsedkyně souboru.

K situaci, že se do souboru dostaly i děti z Francie došlo jednoduše. Jedna z členek, která chodila do dětského i dospělého souboru se na festivalu ve Francii zamilovala do Francouze.

„Nejdříve si spolu telefonovali, pak si psali, pak chvilku studovala ve Francii a zůstali spolu. Když jsou v Kralicích, jejich děti dojdou do souboru," prozradila s úsměvem Vladimíra Šolcová na jednu z členek.

Klas, který v Kralicích na Hané vznikl v roce 1971, představení v rozsahu sobotního Adventního posezení piluje tři měsíce. Soubor navíc své umění a hanácké tradice prezentuje na festivalech a soutěžích nejen u nás ale také v zahraničí. Kralický Klas, Klásek i Kláseček tak například znají ve Francii, Belgii, Rusku, Rakousku, Polsku či Německu …