Záhy se tak stoly připravené pro drinky začaly plnit. Od půl desáté dopoledne přibýval jeden nápoj za druhým a to pod bedlivým dozorem a kritickým hodnocením porotců. A také pod časovým tlakem: účastníci měli na přípravu pouze pět minut.

"Jsem nervózní i teď, jela jsem nejrychleji jak jsem mohla. Pocity mám ale dobré," uvedla po svém výkonu Markéta Ziajová. 

Podle svých slov se snažila skloubit dva typy chutí.

"Čerpala jsem podle sebe. Mám ráda hořkosladké chutě, tak jsem se je snažila zkombinovat," prozradila.

Markéta studuje školu v Ostravě. Město na rozhraní Moravy a Slezska však není jediným vzdálenějším místem, odkud soutěžící přijeli. Účastníci totiž dorazili i z Prahy či Českých Budějovic.

Město pro byznys - vyhlášení výsledků za Olomoucký kraj, nejlépe je na tom Prostějov
Město pro byznys? Podnikatelé mají nejlepší podmínky v Prostějově

33 soutěžících

"Máme zde třiatřicet soutěžících ze šestnácti škol. Je to volná soutěž, barmanství nebo související obor vůbec účastníci studovat nemusí," uvedla ředitelka akce Mária Zámostná.

Při klání pak během celého dopoledne i odpoledne vznikly desítky drinků, různých barev i v rozmanitě tvarovaných sklenicích.

"Přísady jsou omezené pouze tím, aby došlo k využití produktů našeho generálního partnera - Palírny U Zeleného stromu," prozradila dále.

Ředitel Muzea a galerie Prostějov Daniel Zádrapa
Zažil jsme spoustu útoků a lží vůči mé osobě, říká odvolaný ředitel muzea

Profese i koníček

Nejen v chutích a využitých přísad se ale jednotlivé výkony lišily. Různé byly také cíle soutěžících. Někteří už například mohou uvažovat o dráze profesionálního barmana. Jiní naopak berou tuto činnost spíše jako koníček.

"Je to pro mě zatím hobby. Ale kdyby se objevila zajímavá nabídka, zkusila bych to," prozradila třeba soutěžící z Prostějova Monika Lužná.

Čtvrteční akce není letos poslední barmanskou, která se v Prostějově koná. Oproti nové Barman show je totiž na programu také již tradiční Hanácký pohár.

U příležitosti Dne vody byl v Prostějově veřejnosti zpřístupněn podzemní Mlýnský náhon.
Redaktor sestoupil do prostějovského podzemí. Podívejte se
Stavba rozhledny v Repechách.
Stavba rozhledny Kopaninka jde do finále, otevřít by mohla už 1. května