Profesionální i dobrovolní hasiči ve večerních a nočních hodinách nejčastěji odstraňovali spadlé stromy. Některé zablokovaly dopravu, jiné poškodily rodinné domy. Na několika místech padající stromy zasáhly dráty elektrického vedení, a bylo proto nutné vypnout elektřinu.

Ve Vrahovicích ležel spadený drát přímo na dětském hřišti a přilehlém chodníku. Mrtvý křeček naznačoval, že drát je pod napětím, což se později potvrdilo. Přivolaný strážník městské policie hlídal inkriminované místo až do příjezdu havarijní služby více než hodinu.

V Květné ulici v Prostějově silný vítr strhl část střechy rodinného domku. Ve Stražisku, Zdětíně, u Vrbátek a v Barákově ulici v Prostějově spadlé stromy na železničních kolejích způsobily zpoždění vlaků, nejdelší trvalo pět a půl hodiny.

V Nivě i po odstranění několika stromů zůstala silnice v noci nadále neprůjezdná. Ve Smetanových sadech se rozlomily poměrně silné větve a poškodily veřejné osvětlení. „Můžeme mluvit o štěstí, že nikoho nezranily,“ shrnul situaci prostějovský místostarosta Vlastimil Uchytil.

Podle pracovníků firmy.A.S.A, která zajišťuje údržbu zeleně, jsou stromy preventivně v pravidelných intervalech prořezávány. Kromě desítek rozlámaných stromů, několika poškozených střech a elektrického vedení vznikly také drobné škody na automobilech.

„Máme hlášeno několik poškozených zaparkovaných vozidel, na která popadaly větve,“ uvedla mluvčí prostějovské policie Alena Nedělníková. „Pojišťovny budou škody vyčíslovat až s určitým časovým odstupem,“ upozornila mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Dana Hrubá