Olomoucký kraj má snahu regulovat výstavbu nových větrníků přijetím územní studie, která vymezí, kde a za jakých podmínek můžou větrné elektrárny stát.

Na konci srpna proběhlo v Olomouci veřejné připomínkování a celý dokument je těsně před dokončením. „Do studie se promítly všechny připomínky, ty byly projednány a zpracovány,“ uvedl Pavel Gremlica z oddělení územního plánu a stavebního řádu krajského úřadu. Podle něj bude dokument na konci listopadu předložen krajské radě ke schválení.

„Původně měla mít studie závazný charakter, ale nakonec bude mít doporučující charakter,“ vysvětlil předseda České společnosti pro větrnou energii (ČSVE) Michal Janeček. Podle něj bylo v návrhu studie několik věcí, které byly v rozporu se současnými zákony nebo byly současnými poznatky z praxe vyvráceny.

Například kraj navrhoval, že minimální odstup větrné elektrárny od lesa má být dvě stě metrů, přitom v lesním zákoně se mluví o padesáti metrech.

„Připomínkovali jsme na pětadvacet věcí, při čemž na většině jsme se nedohodli,“ vysvětlil Janeček. Mimo jiné to byl minimální odstup od zastavěného území, silničních cest, chráněného území nebo výška budoucích větrníků.

„V současné době se obyvatelé Skřípova můžou vyjádřit, jak budou elektrárny kolem obce stát,“ vysvětlil starosta obce Miroslav Kadlec. Investorská firma předložila pět návrhů na umístění dvanácti stožárů, které můžou lidé připomínkovat. „Žádný nesouhlas k větrníkům jsme od občanů nezaznamenali,“ upřesnil starosta Kadlec.

„Větrná energie nemá podporu mezi obyvateli ani mezi politickou reprezentací, tak jako tomu je v západní Evropě,“ uvedl Janeček z ČSVE. Podle něj se již investoři na Olomoucku setkali s tím, že se úředníci odkazovali na ještě neschválenou územní studii. „Máme obavu, že dokument budou brát úředníci za závazný ne jako doporučující,“ uzavřel Janeček s tím, že pokud splní elektrárna všechny zákony a místním lidem nevadí, tak by nemělo nic dalšího bránit ve výstavbě.