Zhruba do posledního týdne v srpnu se k ní mohou vyjadřovat všechny zainteresované strany, tedy i veřejnost. Teprve potom bude známá konečná a platná podoba studie. Už teď ale mají úředníci v lecčem jasno.

„Je to výroba elektrické energie jako každá jiná a tomu musí odpovídat i umístění těchto zařízení,“ konstatoval Pavel Gremlica z oddělení územního plánu krajského úřadu. Podotkl, že stavby větrníků bude nově řešit i územní plán.

Investoři si zatím netroufají odhadnout, jak je připravovaná omezení zasáhnou. „Pokud budou úředníci chtít určit lokality, kde můžeme elektrárny stavět, pak je to špatné. Lepší je stanovit pouze místa, kde nemohou stát,“ zamýšlí se František Šustr z mostkovické firmy EWCZ, která jedná o stavbách elektráren se zastupiteli řady obcí v prostějovském regionu.

Podotkl, že podobné studie, na základě níž chce Olomoucký kraj limitovat větrníky, vznikly již před lety třeba Ústeckém či Libereckém kraji.

Nejen investoři, ale ani odpůrci větrníků netuší, co mohou od úředníků čekat.

„Myslím si, že větrné elektrárny na Drahanskou vrchovinu vůbec nepatří. Krajina zde má totiž obrovský turistický potenciál a ten se těmito stavbami ničí. Větrníky navíc svým hlukem ruší lidi a víry od lopatek usmrcují ptáky. Budu se o tom snažit úředníky přesvědčit,“ prohlásil Antonín Aberle z Horního Štěpánova. Podotkl, že si zatím pro jednání s činovníky připravuje co nejvíce racionálních argumentů.