„Měření zde proběhlo za současného provozu osobní dopravy. Pokud by na tuto trasu vyjela také nákladní doprava, byla by hlučnost přílišná," uvedl první náměstek primátorky Zdeněk Fišer s tím, že těžké nákladní automobily budou muset tuto oblast objíždět i nadále.

Ačkoliv nákladní automobily na spojku mezi Krasickou a Určickou ulici nesměly od samého otevření, někteří řidiči stále doufali, že se zrušení zákazu vjezdu přece jen dočkají.

„Zpřístupnění Jižní spojky by nám rozhodně ulehčilo čas i finance. Zákazníci nás tlačí na nejnižší ceny a každá objížďka je znát. Ale ze své zkušenosti vím, že s úřady se prostě bojovat nedá," řekl majitel prostějovské autodopravy Miloslav Kopečný.

Patrně konec snažení, říká Smetana

Vedení města se po rozhodnutí krajských hygieniků vzdalo naděje, že by Jižní spojka fungovala bez omezení pro nákladní automobily.

„Tohle je patrně konečné řešení a o nákladní dopravu v tomto úseku už nejspíše nebudeme usilovat. V tuto chvíli se s tím nic dalšího dělat nedá. Rádi bychom tam pustili alespoň lehčí přepravní automobily, ale i to momentálně není možné," vyjádřil se náměstek primátorky Pavel Smetana.

Jak by to jít mohlo?

Naopak krajští hygienici vjezd nákladních automobilů na Jižní spojku úplně nevylučují.

„Teoretická možnost tady stále existuje. Pokud by vedení města Prostějova nechalo udělat studii, kterou bychom schválili, a na základě toho by vedení zřídilo příslušná protihluková opatření, není vyloučeno, že by nákladní automobily mohly na spojku vjet," uvedl ředitel krajské hygienické stanice v Olomouci Zdeněk Nakládal.

Lidem je bez kamionů líp

Na druhou stranu obyvatelé přilehlých sídlišť zákaz vjezdu nákladních automobilů přivítali.

„S dětmi kolem cesty nechodíme a jesličky jsou schované za panelovými domy, takže takhle se nás to přímo nedotkne. Ale samozřejmě jsem ráda, že ovzduší je mnohem méně znečištěné, než kdyby tudy měly denně projíždět stovky kamionů," okomentovala rozhodnutí hygieniků vedoucí sestra Jesliček Prostějov ze sídliště Svobody Marie Bittnerová.