„V současné době promítáme asi devadesát procent filmů z digitálních kopií. Klasické filmy už distributoři nedodávají vůbec, nebo udělají třeba jen jednu kopii a na tu se pak musí dlouho čekat,“ vysvětlil vedoucí prostějovského kina Ivan Čech.

Z filmových pásů promítají v Prostějově prakticky jen starší filmy či reprízy. „Při repríze se totiž na filmový pás naopak obvykle čekat nemusí,“ podotkl Čech.

Okamžitý zánik kinům s klasickými promítačkami ale zřejmě nehrozí. „Na pásech jsou například starší české snímky, u nichž nejsou promítací práva omezena. Tyhle kopie se zřejmě budou používat, dokud se nerozpadnou,“ míní Ivan Čech. Novější české, stejně jako zahraniční filmy mají naopak promítací práva na určitou dobu a pak je distribuční společnosti stahují z oběhu. A vzhledem k tomu, že údržba plastových pásů je technicky i finančně náročná, obvykle mizí z oběhu definitivně.

Krumsín cílí na děti a festivalové projekce

Staré promítací přístroje jsou například v Krumsíně. „Máme platnou registraci i smlouvy s distribučními společnostmi. Digitalizovat ale nebudeme, dokud to půjde, hodláme promítat hlavně pro děti nebo při festivalech,“ prohlásil krumsínský starosta Jaroslav Střelák.

Němčice? Možná jinou cestou

Digitalizaci se zřejmě nevyhne ani kino v Němčicích nad Hanou.

„Tento problém řešíme už pár let. Na klasický digitální přístroj ale nemáme peníze, prioritní jsou jiné investice. Navíc podle zkušeností z jiných měst po počátečním nadšení zájem lidí velmi rychle opadá, takže o nějaké návratnosti nebo dlouhodobém zvýšení návštěvnosti se prakticky nedá mluvit,“ říká starostka Němčic Ivana Dvořáková. Podle ní ale existují jiné cesty, jak promítání zachránit.

„Zrovna teď plánujeme návštěvu v jednom menším kině, takže až se vrátíme, budu vědět víc,“ podotkla starostka. Digitální projekce v obdobném systému, jaký funguje v prostějovském Metru, je velmi nákladná. Jen pořízení samotného přístroje přijde na více než dva miliony korun.

Letní kino v Mostkovicích?

Digitalizaci se chystají řešit i v Letním kině v Mostkovicích.

„Na nadcházející sezonu jsou filmy nasmlouvané, bude dokonce delší, od června do půli září. Máme už také plán na příští rok,“ ujistil provozovatel mostkovického kina Pavel Ošlejšek, který si ještě v září dělal v souvislosti s budoucností jediného „letňáku“ v kraji značné starosti. Menší kina uvažují většinou o promítání z DVD nebo blue ray disků.

„To pak vyjde na úplně jiné peníze. Je jasné, že na nich nebudou premiérové filmy, ale o to u malých kin až tak nejde. Když distributoři uvidí, že je o tyto nosiče zájem, pak bude i nabídka,“ uzavřel Ošlejšek. (pam)