„Na výstavu nám je zapůjčila jejich autorka, paní Libuše Němcová, místostarostka z Nivy," prozradil ptenský starosta Jiří Porteš. Návštěvníci tak mohli obdivovat nejen náměty slavných malířů, ale také precizní práci vyšívačky, která je převedla do zcela jiné dimenze.

Na výstavě byly k mání také knihy zdejšího spisovatele Karla Foltina, kterého celé generace znají jako učitele a ředitele ptenské školy.

„První byla kniha pověstí, z jejíhož výnosu jsme chtěli financovat vydání regionální učebnice. Pak jsme ale zjistili, že na to nemáme šanci finančně dosáhnout," vysvětloval. „Tak jsme koupili alespoň videokameru, se kterou žáci natáčeli videodokumenty," popsal své spisovatelské začátky bývalý ředitel.

Vydal i knihu pohádek, což jsou v podstatě do prózy převedené texty, které píše pro zdejší ochotníky. V jednom z celostátních nakladatelství mu vyšel i román ze školního prostředí. Nyní by měl spatřit světlo světa i v podobě elektronické knihy.

Zatím posledním autorským počinem Karla Foltina je kniha A vi to celé Prostějov.

„To jsou zase pověsti, povídání a vyprávění z Prostějova. Práce na tomto souboru byla ještě o něco obtížnější než na pověstech ze Ptení, ale nakonec se knihu podařilo dát dohromady," liboval si autor, který ve sbírce vzdal poctu svému rodnému městu.