S nápadem vybudovat ve Vrahovicích arboretum přišel Tomáš Peka ze Spolku za staré Vrahovice (na snímku vpravo), který má k přírodě blízko už odmalička.Autor projektu vrahovického arboreta Tomáš Peka

„K přírodě mě rodiče vedli od dětství a vždycky jsem rád chodil do přírody, která mě uklidňovala a inspirovala. Když jsem zhruba v patnácti letech viděl v televizi dokument Muž, který sázel stromy, hodně mě inspiroval. Od té doby se věnuji samovýsadbě stromů a rostlin ve svém okolí, protože si myslím, že tím můžu hodně ovlivnit a změnit," vysvětlil autor projektu.

Do budování okrasného parku o rozloze tři tisíce metrů čtverečních se pustili nadšenci před pěti lety.

„Na části pozemků se nacházela drobná políčka místních, kteří je obhospodařovali. Čtyři starší lidé tam měli svoje zahrádky, ale nebyl problém se s nimi domluvit. Jiné části byly neudržované a rostly na nich náletové a rumištní rostliny, na některých částech byly hromady odpadu," vzpomíná Tomáš Peka.

Opravdové unikáty

Nadšenci spolu s dobrovolníky nejprve museli pozemky dát do pořádku a na jaře 2010 začali s vysazováním prvních stromů. Podle původu dřevin je arboretum rozděleno na euroasijskou a americkou část a mezi devadesátkou stromů a keřů najdou lidé opravdové unikáty.

„Jedná se například o davidiii listenovou, která pochází z Číny, nebo jírovec drobnokvětý, který v Prostějově nikde jinde není. Raritou je kysloun stromový, jehož listy indiány žvýkali, když se vydávali na lov, protože pak nepotřebovali dlouho pít. Unikátní je i bělas viržinský ze Severní Ameriky nebo kalopanax pestrý, který má po uvaření jedlé listy," vyjmenoval Tomáš Peka s tím, že logem spolku bude zřejmě kašťa bělavá alias sassafras.

Zbývá dodělat posezení

Kromě dřevin, které zde byly plánově vysázeny, je součástí arboreta i bohaté množství trav a pestrá směs živočichů, především ptáků a hmyzu.

„Jako výplňovou zeleň jsme zapojili stromy, které jsou původní. Ostatní stromy jsme vysadili po obvodu, uprostřed jsou keře a posezení, které ještě musíme dodělat," doplnil autor arboreta, které má být nejen místem odpočinku a příjemného trávení volného času, ale má také sloužit k naučným účelům.

Můžete si adoptovat strom

Arboretum, které vyrostlo jen díky snažení nadšenců i několika dobrovolníků, se podařilo vybudovat bez dotací a veřejné finanční podpory. „Nákupy stromů jsme financovali jako spolek sami, část peněz jsme si vydělali i samosběrem železa," řekl Tomáš Peka s tím, že lidé si mohou některý ze stromů adoptovat.

„Lidé mohou na péči o stromy finančně přispět a sledovat, jak strom roste a vyvíjí se," nastínil člen Spolku za staré Vrahovice.

Slavnostní otevření arboreta je naplánováno na červen, lidé jej však mohou navštívit už nyní. Za vstup do parku nic nezaplatí.

„Když jsme se do jeho výsadby pustili, hodně lidí nám nevěřilo a říkalo nám, že to nedokážeme. Ale když mě někdo odrazuje, tím spíš se do toho pustím a snažím se. Je to pro mě motivace," uzavřel autor vrahovického arboreta. (ham)