Změny se navíc dotkly také chodníků lemujících hlavní komunikaci v obci. Lidé podle svých slov dokončení stavby vítají.

„Povedlo se to, silnici hodně využíváme. Například po dalším úseku mezi Výšovicemi a Bedihoštěm tolik nejezdíme, ale i tam by se nějaká ta oprava snesla," řekla Radka Mudrlová.

Starosta Výšovic Jakub Haluza připomněl, že v případě stavby v obci nešlo pouze o silnici.

„Kromě ní se opravily chodníky, dostavěla se místa pro přecházení a ostrůvek při vjezdu do obce. Dvě autobusové zastávky se postavily nově, dvě se rekonstruovaly. Pracovalo se také na nové dešťové kanalizaci, která nahradila tu v havarijním stavu z devatenáctého století," uvedl starosta obce.

Ten se přišel podívat na slavnostní otevření, které proběhlo v pondělí dopoledne.

Cena: 56 milionů 

Dorazil na něj také hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

„Stavba stála padesát šest milionů korun. Z toho dala obec devět, Regionální operační program jednatřicet a zbytek doplatil kraj. Jedná se za posledních pět let o jednu z největších investičních akcí na silnici v kraji," řekl hejtman.

Připomněl, že stav vozovky se v minulosti ocital pod palbou kritiky.

„Dlouhodobě lidé průjezd Výšovicemi kritizovali, úsek byl ve skutečně špatném stavu," dodal.

Už jen dodělat spojení 

Bývalý starosta Výšovic a v současnosti poslanec Ladislav Okleštěk informoval, že nemusí jít o poslední stavební investici v okolí obce.

Zmínil tak například silnici mezi Bedihoštěm a právě Výšovicemi. Ta sice není tak využívaná, jako nově opravená komunikace druhé třídy mezi Němčicemi nad Hanou a Prostějovem, zato je však tvořená dlažebními kostkami. To by se v budoucnosti mohlo změnit.

„Před třemi lety jsem se lidem kraji zmínil o cestě ve Výšovicích a ta je teď opravená. V Bedihošti se tehdy opravila silnice mířící na Výšovice, teď je minulostí rekonstrukce té ve Výšovicích. Už tedy jen dodělat spojení mezi opravenými úseky," řekl Ladislav Okleštěk.

Radka Mudrlová a další obyvatele Výšovic by se tak mohli dočkat pohodlnější cesty do okolních obcí.