Lidé se spontánně snaží napomoci jejich záchraně. Například v Žárovicích u Plumlova, kde raky přemisťují do zbylých tůněk.

„Raků bojujících o život jsem si všiml na procházce se psem a nemohl jsem je jen tak nechat,“ přiznal Michal Indra.

„Důležité je přenést raky tam, kde je voda,“ reagovala Eva Zatloukalová, předsedkyně Ekocentra Iris Prostějov, které čeká na pokyn od odboru životního prostředí.

„Teprve pak můžeme zahájit záchrannou akci,“ vysvětluje.

Vedoucí odboru životního prostředí prostějovského magistrátu Martina Cetkovská v pátek vzkázala, že se úředníci půjdou k Hloučele podívat a urychleně schválí záchrannou akci.

„A určitě budeme spolupracovat s ochránci přírody,“ doplnila.

Zrekonstruované koupaliště ve Vrahovicích
Koupaliště ve Vrahovicích otevřelo, podívejte se dovnitř
Plumlovská přehrada - 23. 7. 2018
Voda v přehradě je stále na čtyřce, obavy z černého smajlíka se zatím nenaplnily

Záchranná akce

O krok napřed jsou dobrovolníci z řad obyčejných lidí. Ti se dali dohromady už v pátek přes facebookovou výzvu. Dvanáct dospělých a tři děti posbírali ve vyschlém korytě řeky více než tři sta raků a přemístili je níže po proudu, kde jen vody zatím dostatek.

Podle biologa a znalce prostředí Hloučely Petra Loyky sice dobrovolníci nerespektovali zákon, protože manipulovali se zvláště chráněnými raky říčními, ale současně tyto živočichy zachránili od jistého úhynu.

„Štestí je, že tok Hloučely se dá regulovat upouštěním plumlovské přehrady a voda v ní tak ještě zůstává,“ doplnil biolog.

Rozsah problému si uvědomují i rybáři.

„Organizujeme brigádu. Raky, kteří sucho vydrželi, přeneseme někam jinam,“ konstatoval v pátek Pavel Müller z Moravského rybářského svazu. Problém tím ale jen oddálí, ale nevyřeší.

„Bude to ještě horší, vody stále ubývá. Romže je na suchu, Hloučela někde taky. Modlím se, aby pořádně zapršelo,“ uzavřel.

Autor: Adam Herink

Armáda. Ilustrační foto.
Prostějovští specialisté se vrací do Afghánistánu
Ilustrační foto
Stavba podjezdu pro cyklisty se blíží. V Olomoucké u Hloučely