„Předchozí ročníky probíhaly na motorestu. Loni už jsme se v soutěžících přestávali orientovat. Týmy byly doslova napěchované u stolů, některé to lákalo i opisovat. Tak jsme se rozhodli, přesunout akci do prostor sokolovny,“ vysvětluje knihovnice Naďa Páclová.

V sokolovně se sešlo přes padesát hudebních nadšenců, vzniklo jedenáct týmů a soutěž mohla začít. Týmy si vybíraly otázky z deseti kategorií: vážná hudba, pop, rock, česká filmová hudba, zahraniční filmová hudba, lidovky, folk & country, muzikál, hudební nástroje a „Kdo jsem“.

Hudební sluch, pěvecký talent ani rytmus nebyly podmínkou účasti v soutěži.

„Věděli jsme, že publikum nesmíme podcenit. Lidé znají hodně, tak jsme otázky tvořili záměrně těžší s tím, že si mohli vyžádat nápovědu,“ prozrazuje ze zákulisí organizačního týmu Antonín Bartošík.

„Hudba je téma tak široké, že ani dvacet témat by nepostihlo všechny oblasti. Za limitující faktor jsme zvolili rozměry promítacího plátna. Co už se nevešlo, šlo z kola ven,“ směje se kapelník skupiny Tak určitě a organizátor Hudebního labyrintu v jedné osobě.

Druhý ročník prostějovského masopustu přilákal na náměstí řadu lidí. Čekal na ně bohatý program i vyšší počet stánků.
Masopust rozveselil centrum Prostějova. Nabídl jitrnice i rakouské uniformy

Na Hudební labyrint přijeli i přespolní soutěžící, vítězství ale zůstalo doma. Přestože není důležité zvítězit, ale pobavit se, závěrečné počítání bodů rozhodlo, že první místo obsadila rodina Holubova, hned za ní Horákovi s Radkou Zapletalovou a na třetím místě skončili Bartošíkovi. 

„Je potěšující, že si sem našli cestu nejen mladí lidé a rodiny, ale i generace seniorů,“ pochvaluje si starosta obce Vrchoslavice, která v minulém roce získala titul Obec přátelská rodině. „Mohli jsme v praxi odzkoušet, že aparatura pořízená z dotačního titulu od MPSV ozvučí bez problémů nejen venkovní akce, ale i tento sál.“

Zbývá poodhalit ještě téma příštího labyrintu. „Jedna z možností, o kterých jsme už mluvili bylo téma zeměpisu. Nabízí se taky kombinace více témat, nebo zopakování veleúspěšného labyrintu o filmech,“ odpovídá zeširoka Naďa Páclová.

„Každopádně další Labyrint bude. A o čem? Tak to nechte překvapit.“
Snad jedinou vadou na kráse celé akce je věčný svár organizátorů, zda je baví víc samotná soutěž, nebo její příprava. Pohled do pobavených tváří soutěžících přece jen rozhodl, že rozesmát lidi je to hlavní. 

Autorka: Adéla Palíšková

Padesátý ročník masopustní tradice si v sobotu připsali v Pivíně.
Prostějovskem se prohnala smršť masopustů