Ve společnosti Obalia, kde se vyrábějí sáčky, obaly a plastové tašky, mají pracovníci neomezené množství pitné vody.

„Pořídili jsme před lety automat, do kterého vodu pravidelně doplňujeme. Když vidíme, že to třeba nestačí, koupíme navíc ještě vodu balenou," řekla jednatelka společnosti Andrea Spurná a dodala: „Taky máme v horkých dnech navíc v ledničce nanuky."

Karel Otruba z plumlovského kamenictví nechává na svých lidech, zda si v horku potřebují odpočinout, nebo zrovna chtějí dodělat nějakou práci.

„Když chlapi pracují venku, schovají se před sluníčkem pod strom, a co vím, pijí víc vody než obvykle. Kupují si ji sami, já hradím jednu bednu, oni si pak dokoupí třeba ještě nějakou balenou navíc. Ale vždycky se domluvíme podle situace," řekl kameník.

Povrchovou úpravou kovů a galvanickým zinkováním se zabývají v prostějovské firmě Galva.

„Asi by to bylo krásné, kdybychom v takových vedrech mohli poslat lidi k vodě," řekla vedoucí společnosti Martina Reková.

„Ale možná by nakonec zaměstnanci tak rádi nebyli, protože by si o to míň vydělali," usmála se.

„V každém případě jim zajišťujeme větší přísun tekutin, mohou si vybrat také mezi ochucenými minerálkami. A odpolední směny dostávají ještě nanuky," doplnila.

Přestávky si obsluha linek plánuje podle svého tak, aby byli všichni spokojení. „Jsme rodinná firma a vždycky se domluvíme," uvedla Martina Reková na závěr.

S minerálkami byl problém, pořídili automat

Společnost Mürdter Dvořák z Prostějova se v oboru vstřikování a konečné úpravy plastů specializuje především na automobilový průmysl.

„Naši zaměstnanci dostávají přes léto iontové nápoje, k dispozici mají také sifon, nebo mistři dovezou z obchodu další vodu," řekla vedoucí personálního oddělení Hana Kubíčková a upřesnila: „Vzhledem k tomu, že v halách je kolem 36 stupňů, mají zaměstnanci na sobě také lehčí oblečení, obvykle tílko bez rukávů a šortky." A jestli si mohou dát někdy třeba nealkoholické pivo? „To ne," uzavřela Hana Kubíčková.

Chladicí automaty mají k dispozici pracovníci na pile ve Ptení.

„Původně jsme kupovali minerálky, ale bylo to příliš složité, protože lidé chtěli spoustu druhů. Navíc si ji potom třeba zapomněli dát zchladit, a to také nebylo dobré. Myslím, že chladicí automaty s vodou jsou to nejlepší, co jsme mohli udělat," řekl ředitel pily ve Ptení Jan Vařeka.

Marcela Žůrková