Sobota bude patřit šestnácté ochutnávce vín, která je tradičně spojená s ochutnávkou. Košt vín startuje v 17 hodin v místní sokolovně. O akci se každoročně stará ptenský Sbor dobrovolných hasičů.

„K tanci a poslechu zahraje skupina E.S.O. Pro děti máme připraveno opékání špekáčků na ohni. Letos máme navíc připravenou novinku. Uspořádáme soutěž pomazánek na jednohubky," nalákala na akci jedna z organizátorek sobotní akce Helena Soldánová.

Do soutěže o nejlepší pomazánku se může zapojit kdokoliv, kdo donese v sobotu do 18 hodin jednohubky s vlastní pomazánkou v množství minimálně dvacet kusů. Porota, která vybere nejlepší pomazánku, se bude losovat na místě. Výherci se mohou těšit na nákupní poukazy a kytice.

„Pro výherce máme připraven poukaz v hodnotě 300 (1. místo), 200 (2. místo) a 100 korun (3. místo) do potravin U Jany a kytice Magnolie Prostějov," uvedla Helena Soldánová.

Hodnotit se bude vzhled a chuť pomazánek.

Oslaví i výročí slavného rodáka

O víkendu se bude ve Ptení také slavit, a to 150. výročí od narození slavného ptenského rodáka Karla Výmoly, který byl ušním lékařem a profesorem na Karlově univerzitě. Na počest muže, který se zasadil například o lepší postavení Prvního českého ústavu pro hluchoněmé v Praze – později přejmenovaný na Výmolův ústav a zakladatele Domova hluchoněmých učňů proběhne v sobotu v 17 hodin v kostele svatého Martina koncert duchovní hudby. V rámci Roku české hudby zazní skladby Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů či Josefa Bohuslava Foerstera.

„Účinkovat zde bude Jan Gottwald – varhaník Arcidiecéze olomoucké a Vladimír Třebický, sólista opery Moravského divadla v Olomouci," vzkazují Ptenští.

Život a dílo Karla Výmoly představí výstava, která se uskuteční v neděli od 9:30 do 18:00 v zasedací místnosti Obecního úřadu ve Ptení. Od 13:30 pak před ptenským úřadem zazní pravá hanácká dechovka, zahraje tu Holóbkova mozeka z Protivanova.

Ve 14 hodin se bude v místním kostele konat mše za Karla Výmolu a ve 14:30 průvod slavnostně odhalí pamětní desku na rodném domě, poté navštíví a položí květy na jeho hrob na ptenském hřbitově.