Nervy řidičů prověří zejména Olomoucká ulice.

"Denně jezdím za prací do Olomouce. Bydlím v západní části Prostějova a jezdila jsem přes Vápenici. Na Olomouckou se totiž ze Sladkovského ve špičce najíždí dost obtížně," zamýšlí se Hana Burešová a pokračuje: "Při cestě z Olomouce už raději sjíždím až u Vitany, protože dostat se z Držovic až k přejezdu na Olomoucké trvá kolikrát až půl hodiny. Teď, když bude Vápenice zavřená, tak to může být ještě horší."

Půl kilometru s novým povrchem

Prostějovská dopravní tepna, po které denně projede až patnáct tisíc vozidel, dostane kompletně nový povrch.

"Diagnostický průzkum prokázal, komunikace je ve stavu, kdy vyžaduje výměnu krytových vrstev a úpravu nestmelených podkladních vrstev," informovala mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová s tím, že ulice bude uzavřena po dobu rekonstrukce obousměrně.

"Začátek úpravy je u okružní křižovatky na Přikrylově náměstí. Její konec je před přechodem pro chodce na světelně řízené křižovatce silnic na Vojáčkově náměstí. Celková délka úprav činí přibližně 495 metrů a je řešena ve stávajícím šířkovém uspořádání."

Na Vápenici dojde během prázdnin i k výměně semaforů. Jedná se o světelnou signalizaci u křižovatky s Havlíčkovou ulicí. Stará návěstidla se žárovkami budou nahrazena novými s LED technologií.

"Využili jsme toho, že bude Vápenice uzavřená. V obdobných případech koordinujeme práce se Správou silnic Olomouckého kraje," vysvětluje první náměstek primátora Jiří Pospíšil, jenž uklidňuje i řidiče: "Vzhledem k tomu, že rekonstrukce bude probíhat o prázdninách, kdy je menší provoz, nebudou dopravní problémy až tak velké."

Nově otevřená pobočka Moje Ambulance v Prostějově
V prostějovském centru otevřely ordinace praktických lékařů

Autbusy po náhradních trasách

Objízdný trasa je vedena ulicemi Palackého, Wolkerova a Újezd.

Uzavírka se dotkne výrazně i městské hromadné dopravy. Autobusové linky budou vedeny po náhradních trasách přes ulice Olomoucká, Sladkovského a Kostelecká. Některé linky pojedou i přes Újezd.

Obslužnost centra města bude nově zajištěna přes Žižkovo náměstí, kde byly odstraněny zahrazovací sloupky a dopravní značky Zákaz vjezdu všech motorových vozidel.

Rekonstrukce ulice Vápenice by měla stát dvanáct milionů korun a práce by měly být ukončeny k 30. srpnu 2020.

Zákaz zastavení v Ohrozimské ulici v Plumlově - 27. 6. 2020
Plumlov zaskočily zákazové značky. Nevěděla o nich starostka ani policie