„Nechápu, proč prostějovská radnice nezorganizovala trhy již na první advent. Je to ostuda,“ vrtí hlavou Aleš Hájek z Prostějova a poukazuje na půvabná, atmosférou Vánoc prodchnutá náměstí v Brně či Olomouci.

Avšak nejen místním, ale i lidem z širšího okolí chybí v centru Prostějova stánky s nabídkou jídla, nápojů a drobných dárků.

„Přijel jsem z Olomouce a chtěl jsem si zajít na prostějovské náměstí na svařák. Nenašel jsem tam ale jediný stánek,“ povzdychl si Petr Dohnal z Olomouce. Podobně mluví další Olomoučan Michal Foltýn. „Měl jsem chuť na grog a ostrouhal jsem,“ pokrčil rameny.

Petra Ponížilová, která žije ve vesnici poblíž Olomouce, nechápala, když minulý pátek v podvečer viděla na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově místo hloučků u stánků jen bloumající davy lidí. „Divila jsem se, že tam nestojí žádní prodejci, vždyť by měli určitě slušný kšeft,“ prohlásila.

Vánoční trhy začnou na náměstí T.G. Masaryka ve čtvrtek 11. prosince. Proč podle řady lidí až tak pozdě, to je otázka pro Alici Gregušovou, ředitelku městského kulturního klubu Duha, jež trhy organizuje.

„Nebyl by problém uspořádat v Prostějově trhy již od data rozsvěcení vánočního stromku, tedy od pátku před prvním adventem. Problém je najít kvalitní prodejce, kteří by nabídli sortiment odlišný od toho, jenž je k vidění v každém druhém prostějovském obchodě,“ reagovala Gregušová. Podle ní jezdí kvalitní prodejci a řemeslní výrobci buď na trhy do větších měst nebo rovnou do zahraničí. „Je to pro ně totiž lukrativnější a trhy pak podle toho i vypadají. Podívejte se třeba na ty v Německu či Rakousku. S těmi se žádné město v celé republice nemůže rovnat,“ pokrčila rameny.

Přesto se návštěvníci prostějovských vánočních trhů mohou těšit na něco nového, hezčího než dosud. Bude to kulturnější prostředí, než jaké zde bývalo v posledních několika letech. „Z okolí betléma před radnicí konečně zmizí pestrobarevné stánky přehozené plastovými plachtami. Místo nich tam bude stát asi deset dřevěných stánků s nabídkou kvalitního zboží. Zbytek trhovců pak bude prodávat o kus dál,“ popsala za organizátora Gregušová.

Část těchto dřevěných stánků koupilo město, zbytek pak různí mecenáši. Pokud se tento projekt osvědčí, potom by stylových stánků mělo časem přibývat. Problém obsadit je atraktivní nabídkou však nejspíš zůstane i nadále.