Policisté i lesníci však zatím nemuseli řešit žádný případ krádeže vánočního stromu.

„Se zloději v lesích nemáme problém," řekl Oldřich Bárta z Lesní správy Prostějov.

„Ukazuje se, že lidé v regionu jsou vychovaní a jsou stejní lesníci jako my. Nemůžeme si na jejich chování stěžovat," dodal lesní správce.

I podle policistů jsou lidé na Prostějovsku ukáznění.

„V rámci běžného výkonu služby kontrolují policisté automobily, zda v nich lidé nepřeváží stromky z lesa. Zatím jsme však žádnou krádež vánočních stromků nezaznamenali," potvrdila tisková mluvčí prostějovských policistů Irena Urbánková.

V rámci prevence se však lesníci pohybují v lese častěji, a to především na místech, která by mohla zloděje nejvíce lákat. Proti nenechavcům brání stromy několika způsoby.

„Používáme postřik chemickým roztokem, který na stromech není vidět a za chladu většinou ani cítit. Při pokojové teplotě však tato látka silně zapáchá," řekl Zbyněk Boublík, mluvčí Lesů České republiky.

Lesníci také často přistupují k odstraňování bočních větviček či k přestříkávání větví a kmene stromu barevných sprejem, který snižuje estetickou atraktivnost stromku.

Stromek v kontejneru většinou venku nezakoření

Nabídku vánočních stromů okukovala před prostějovským supermarketem i Milena Javorovská z Prostějova.

„Když jsem byla malá, mívali jsme doma živý stromek, ale pak jsme ho vyměnili za umělý. Od té doby, co žiji s přítelem, kupuji už zase živý. I když nám brzy opadá, stejně byt pěkně provoní. Uvažovala jsem, že bych letos koupila stromek v kontejneru, abych si ho mohla zasadit na chalupě," usmála se při výběru stromků.

Podle odborníků však jen velmi malé procento takto vysázených stromků na jaře zakoření a ujme se.

„Mnoho lidí nakupuje vánoční strom v kontejneru s myšlenkou, že si později stromek vysadí na zahradě. Přezimování vánočního stromu do jara je však velmi náročné a v běžných domácích podmínkách obtížné. Stromky v kontejnerech se prodávají zejména z toho důvodu, aby déle vydržely v perfektním stavu a byly stabilní," vysvětlil Dalibor Balaš ze Sdružení pěstitelů vánočních stromků.