V Uničově si vítězství v anketě o nejkrásnější vánoční strom Olomouckého kraje patřičně cení. Jejich dvanáct metrů vysoký stříbrný smrk totiž v internetovém hlasování získal celkem 13 878 hlasů.

„Máme z toho velkou radost, protože náš vánoční stříbrný smrk je nejen krásný, ale má za sebou také velmi silný příběh. Věnoval nám jej místní občan, pan Miroslav Bahounek. Smrk byl opravdu moc pěkný, ale bohužel už příliš stínil před okny jeho domu a tak jej městu daroval, aby potěšil občany a návštěvníky města v době letošního adventu a vánočních svátků. Když jsem byl panu Bahounkovi poděkovat, domluvili jsme se, že pak přijede na náměstí strom také slavnostně rozsvítit, ale bohužel už se toho okamžiku nedočkal, osud mu to nedopřál. Jen pár dní před plánovaným rozsvěcením vánočního stromu podlehl vážné nemoci,“ popsal starosta Radek Vincour.

Jesličky v katedrále sv. Václava v Olomouci, 25. prosince 2021
Kostely, náměstí i Šantovka. Kde jsou nejkrásnější betlémy v Olomouci?

Strom dostal jméno Martička

Stříbrný smrk, který zdobí Masarykovo náměstí v Uničově, si podle uničovského starosty před lety koupila paní Marta, dcera Miroslava Bahounka a později jej zasadila u jejich rodinného domu. Ve chvíli, kdy se vybíralo pro uničovský vánoční strom jméno, se podle starosty Radka Vincoura sešlo nejvíc návrhů právě s jejím křestním jménem a tak strom dostal jméno Martička.

„Místo pana Miroslava Bahounka pak uničovský vánoční strom rozsvítila jeho dcera Marta. Domnívám se, že místní občané při hlasování podpořili náš strom ještě o to víc, protože je zasáhl a dojal příběh muže, který stříbrný smrk městu daroval a chtěli mu touto formou ještě dodatečně poděkovat,“ poznamenal Radek Vincour.

Zoo Olomouc. 25. prosince 2021
VIDEO: Pohádková zoo. Vánoční klid si užívají zvířata i návštěvníci

Věrní hlasující

Není to přitom poprvé, kdy v anketě o nejkrásnější vánoční strom v Olomouckém kraji vyhrál právě Uničov. Ve stejné anketě zvítězil už v roce 2019.

„Stejně jako tehdy se ukázalo, že se obyvatelé Uničova dokáží dát dohromady a věnovat čas a energii společnému cíli. Měli jsme doslova ´věrné´ hlasující, kteří poslali hlas každou půlhodinu. Ti to nejspíš rozhodli. Moc nás těší, že když se lidem chce, můžeme něčeho společně dosáhnout,“ dodal uničovský starosta s tím, že první místo v anketě by přál také ostatním městům a obcím v Olomouckém kraji.

Vítězství v anketě o nejkrásnější vánoční strom chtějí v Uničově také symbolicky oslavit právě setkáním na vyzdobeném a rozsvíceném Masarykově náměstí.

„Dnes v 17 hodin chci všechny pozvat, aby přišli našemu stromečku zatleskat a potěšili se pohledem na rozzářené centrum města a dřevěný betlém pana Jiřího Halouzky. Spojíme také příjemné s užitečným a budeme na místě prodávat charitativní punč,“ pozval uničovské i přespolní občany na setkání u vánočního stromu Radek Vincour.

Zde v galerii najdete všechny stromy, které soutěžily.

Nejkrásnější vánoční stromy v Olomouckém kraji 2021 - medailová umístění

1. Uničov

Vánoční strom na Masarykově náměstí v Uničově. Prosinec 2021Vánoční strom na Masarykově náměstí v Uničově. Prosinec 2021Zdroj: Deník/Daniela Tauberová

2. Mohelnice

MohelniceMohelniceZdroj: MěÚ Mohelnice

3. Tovačov

TovačovTovačovZdroj: Květa Zajícová