Minulý rok se kapr prodával za 65 korun za kilo. Letos to bude něco přes sedmdesát, nárůst bude činit asi deset procent,“ potvrdil hospodář Moravského rybářského svazu Pavel Kosek při výlovu rybníka u Otaslavic.
V nepromokavých vysokých botách nastoupila dvacítka členů Petrova cechu k výlovu krátce po rozednění. Ryby ze sítí dávali na „karbovnu“, kde je třídili podle druhů a velikosti. Odtud šupináči mířili do kádí na nákladních vozech, které je převážely na přezimování podle rybářské hantýrky na komoru nebo do rybářských revírů. „V rybníku chováme kapry, štiky, candáty a líny. Roční přírůstek dělá v průměru 18 tun,“ poznamenal Pavel Kosek.
Ryby z Otaslavického rybníka chovatelé ale do prodeje nedají. Vysadí je do plumlovské přehrady, rybníků a revírů pro sportovní rybaření. Teprve odtud chycené na háček poputují na vánoční stůl. Čím dál častěji zkoušejí lidé o Vánocích nové druhy ryb. Zákazníky žádaný je amur nebo tolstolobik, původem ruská ryba, která má maso o něco jemnější než kapr.
„Kapr o vánocích nesmí doma chybět. Při štědrovečerní večeři ho kombinujeme s vepřovým řízkem. V obchodě ale ryby nekupuji. Chytám si je sám. Nejraději chodím na Romži. Je tam klid a není tam tolik lidí jako na přehradě,“ prozradil Vladislav Ošlejšek z Prostějova.
ME ve fotbale 2024:
Vše o české reprezentaci, zápasy, výsledky i zprávy ze světa fanouškůVánoční kapr bude letos o něco dražší
OTASLAVICE- Vánoční večeře letos zřejmě podraží. Chovatelé ryb zvednou cenu kaprů o deset procent. O kolik cenu zvýší obchodníci, zatím nikdo nedokáže odhadnout. Tradičního českého kapra si však většina domácností neodřekne.
V Otaslavickém rybníku se v sobotu zatahovaly sítě.
|
Foto: DENÍK/Eva Ševčíková