Kvůli hořícím svíčkám vyjížděli hasiči do domu v ulici Jana Zrzavého. Majitel je nechal zapálené a při odchodu z bytu si zabouchl dveře. „K požáru naštěstí nedošlo, jednotka dveře otevřela dřív, než mohly svíčky něco zapálit,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

To samozřejmě platí i pro vánoční stromky.

„Někdo má rád klasické svíčky na stromečku, případně prskavky. Jedná se však o otevřený oheň a vznícení jehličí či záclony je otázkou okamžiku a neštěstí je hotové,“ varovala mluvčí hasičů. Odborníci varují i před nekvalitním elektrickými světýlky.

„Radím kupovat raději značkové výrobky, budete mít větší jistotu, že nedojde k požáru od vadné elektrické instalace,“ prohlásila mluvčí Vladimíra Hacsiková.

Zákeřné balonky štěstí

Nebezpečí představují i v poslední době velmi oblíbené balónky štěstí, tedy létající lampiony, u kterých se zapálí hořák a balón se vznese do vzduchu. Po vyhoření náplně se snese opět k zemi. Lidé je často pouští i o Vánocích nebo na Silvestra.

„Je třeba si ovšem uvědomit, že jde o otevřený oheň, a proto v blízkosti manipulace s ním nesmí být žádné hořlavé předměty, balóny se nesmí vypouštět v blízkosti skladů sena, slámy, hořlavin nebo výbušnin. Balón lze vypouštět pouze na volném prostranství vždy nejméně sto metrů od nejbližší budovy, lesa či stromů, elektrického vedení a podobně! Vyvarujte se vypouštění balónů v obytných zónách,“ varovala Hacsiková.

Hořlavá kuchyně

Požáry mohou vznikat také při předvánočním pečení a vaření. I zapálený plynový hořák totiž představuje otevřený oheň. Od něj může snadno chytit například rozpálený tuk na pánvi.

„Horký olej a jiné hořlavé kapaliny se nesmí hasit vodou, jinak může snadno dojít k popálení. Pokud se vám na pánvi vznítí potraviny, tak je nejlepší pánev zakrýt pokličkou a oheň tak udusit, případně použít hasicí přístroj s náplní určenou speciálně na jedlý olej. Než ale začnete požár hasit, jako první vypněte přívod energie, tedy plyn a elektřinu, aby nedošlo k výbuchu,“ poradila mluvčí hasičů.

Pozor na nové předpisy

Od nového roku začnou také platit nové, přísnější, předpisy pro majitele kotlů a kamen na všechny druhy paliv. Nejméně jednou do roka si bude muset každý nechat zkontrolovat komín a mít o tom zprávu od řemeslníka s patřičnou licencí. Požáry sazí v komíně jsou totiž nejen zničující, ale také poměrně časté.

„Lidé to často zanedbávají. Musí ale počítat s tím, že po zavolání nepřijedeme hned,“ uvedl prostějovský kominík Jan Nágl. Na prostějovském okrese je totiž kominíků jen sedm a tak si lidé jejich služby musí objednávat dopředu.

Kdo tedy plánuje jet oslavit silvestra na chatu, kde od léta nebyl, měl by raději zajet dopředu zkontrolovat, jestli mu táhnou kamna. Po Vánocích už by totiž mohlo být pozdě.

„Ještě do konce příštího týdne to půjde, pak už si každý plánuje nějaký program na svátky. A kominíci samozřejmě taky,“ upozornil Nágl.