„Ve středu jsem jel ze zaměstnání v Prostějově a už za tmy mě překvapila uzavírka mostu a hromada kamení u ní v Mostkovicích. Musel jsem se s autem otočit a pokračovat po objížďce směrem na Ohrozim," popsal své zkušenosti s jednou z nich Josef Kremlička z Prostějova.

Ten se setkal s uzavřením mostu na silnici 2. třídy v Mostkovicích nedaleko návsi. Řidiči se budou muset vyhýbat až do konce listopadu.

Podobná situace je k nalezení jen o pár kilometrů dál. Od tohoto týdne se totiž pracuje také na spojnici Soběsuk a Krumsína. Objížďka přes vojenský prostor pro autobusy a pro auta přes Alojzov bude navíc z těch delších. A to i časově. Otevření se plánuje až na poslední den kalendářního roku.

Zatímco v Plumlově se až nyní dostávají do obklíčení objížděk, v Kostelci na Hané tuto situaci už několik týdnů znají.

Uzavřen je totiž část průtahu městem a to ve směru od Prostějova do Stařechovic.

Stejně tak ale nedaleká silnice spojující Čelechovice a Kapli.

Zavřou cestu přes Vrbátky

Starosta Kostelce Ladislav Hynek však jednu dobrou zprávu pro řidiče má.

„Podle mých informací by měla být silnice u radnice hotová v termínu. Také plánujeme příští rok pokračovat v rekonstrukci na silnici ve směru do Čelechovic na Hané," řekl pro Deník starosta.

Znamenalo by to, že už ve druhé půlce tohoto listopadu by řidiči nemuseli do Stařechovic nebo Čech pod Kosířem jezdit po oficiální objížďce prodlužující trasu přinejmenším o tři kilometry nebo zkratkou mezi Lutotínem a Služínem.

Problémy se ale v dopravě začínají kupit okolo Vrbátek. Od pátého října do této neděle je uzavřena trasa mezi Hrdibořicemi a Dubem nad Moravou.

Hned den po ukončení dopravního omezení pak budou mít smůlu řidiči bez dálniční známky.

Pokud se totiž budou chtít dostat do Olomouce, mohou na dva týdny zapomenout na trasu Prostějov-Vrbátky-Blatec-Olomouc. I ta totiž bude zcela uzavřená.

„Schvalovali jsme na poslední radě objížďku. Nedalo se ale poznat, zda půjde o celoplošnou objížďku nebo ne. Je pravda, že úseky jsou na trase Bedihošť-Vrbátky některé opravené, jiné jsou ale hrozné," zhodnotil situaci na úseku, který se bude opravovat, starosta Vrbátek Ivo Zatloukal.

Stopka v Nivě, omezení v Prostějově 

Řidiči na Prostějovsku se ale potýkají s uzavírkou také v Nivě, kde se spravuje most na silnici z Drahan do Boskovic.

Stále neprojedou také z Želče do Brodku u Prostějova nebo z Kelčic do Výšovic.

Stejná situace je na silnici mezi Klopotovicemi a Věrovany či v Bedihošti směrem do Výšovic.

Řidiči by si pak měli dát pozor také na Plumlovské ulici v Prostějově. Hned za vnitřním okruhem města se nachází dvě zúžení ve směru z centra.

Ještě před tím prvním nedaleko Kubusu pak musí počítat s neoznačenou dírou ve vozovce.