„Obyvatelé tak místo sledování fotbalového utkání našich s Řeckem uklízeli následky do pozdních hodin," popsal situaci Karel Pařenica.

Před devátou večer dorazili na pomoc s čerpáním i profesionální hasiči z Prostějova. Pracovali právě ve sklepě místní školy.

Po lijáku v Určicích

Po lijáku v Určicích. Foto: Karel Pařenica

Silný déšť byl provázen i dalším neobvyklým meteorologickým jevem. Místní hovoří o tornádu, jehož „chobot" se objevil v mracích. Podle svědků vál silný vítr i u země a odnášel papíry či smetí.

Zdroj: Youtube

„Nebyl jsem v tu dobu přímo na místě, volal jsem však hasičům i domů. Pokud vím, tak vítr žádné závažné škody nezpůsobil a vodu ve sklepech naši hasiči zvládli," uvedl starosta Určic Vlastimil Konšel.

Sonda do minulosti

Při telefonátech se mu vybavila doba před jedenatřiceti lety.

„Tehdy byla na tom samém místě naprosto stejná situace," podotkl starosta.

Tornádo pak Určice zažily také před patnácti lety. „To bylo na trochu jiném místě. V roce 1997 nám strhlo střechu obřadní síně u hřbitova," vzpomínal Vlastimil Konšel.

Tornádo nebo tromba?

Hovořit o tornádu v případě úterního větrného víru v Určicích je však podle některých meteorologů přehnané. Podle dostupných záběrů se jedná nejspíše o trombu, tedy větrný vír ve vyšší vrstvě atmosféry, který v případě oblačného počasí vytvoří „chobot" směřující k zemi. O to, kdy se tromba stává tornádem vedou meteorologové spory.

„Zpravidla je považována za tornádo jakákoliv tromba, vyskytující se pod základnou kumulonimbu a dotýkající se zemského povrchu,. Diskutabilní zůstává právě podmínka doteku se zemským povrchem: není důvodu předpokládat, že tornádo, které se „zvedne" ze země, přestává být tornádem… Tuto podmínku však uvádí většina definic," vysvětlil brněnský meteorolog Milan Šálek. (pam)

MÁTE K DISPOZICI DALŠÍ SNÍMKY TORNÁDA (TROMBY) NAD URČICEMI? NEVÁHEJTE A POŠLETE NÁM JE DO REDAKCE PROSTŘEDNICTVÍM KONTAKTNÍHO FORMULÁŘE (NAHOŘE VPRAVO NA NAŠICH STRÁNKÁCH), NEJLEPŠÍ Z NICH OTISKNEME VE STŘEDEČNÍM VYDÁNÍ PROSTĚJOVSKÉHO TÝDNE

Komentář určických hasičů

Dobrý den, rád bych některé informace v článku uvedl na pravou míru. V úterý večer cca. kolem 19:30 byla informována místní jednotka hasičů ředitelem školy o zatopení kotelny a o půjčení kalového čerpadla. Na místo vyjeli dva naši hasiči a dovezli kalové čerpadlo a naši cisternu ke spláchnutí naplaveného bahna. Informovali jsme i operační středisko hasičů. Kolem 20:30 přišla druhá vlna vydatného deště a již už vyčerpanou kotelnu a sklep školy to zaplavilo znovu. Po dohodě z operačním střediskem a vyžádání dalších sil a našeho druhého vozu s čerpadlami, byl místní jednotce hasičů vyhlášen v čase 20:50 výjezd na čerpání vody v ZŠ v Určicích. Na místě jsme použili dvě kalová čerpadla a jedno plovoucí čerpadlo. Na místě zasahovala pouze místní jednotka Určice.

 S pozdravem Martin Lorenc člen SDH a JSDH obce Určice