„Do terénu jsme kvůli sněhovým přeháňkám hned ráno poslali veškerou techniku. Na silnicích nepřetržitě provádíme posyp a plužíme je," řekl v podnělí ČTK dispečer prostějovské správy silnic. Na hlavních silnicích vedoucích přes Prostějovsko nyní leží rozbředlý sníh a méně důležité cesty pokrývá vrstva ujetého sněhu.

Vítezit nad bílým přívalem začali silničáři až odpoledne.

„Teď přestalo sněžit, takže do večera by mělo být všechno rozsolené a posypané. Naštěstí nefouká, takže se nám sníh na silnice zpátky nesmetá," popsal situaci dispečer konického cestmistrovství Boris Veselý. Připadávající sníh totiž posypy spolehlivě zakrýval a na kluzkých vozovkách tak došlo k několika drobným nehodám.

Podobná situace je také na sousedním Olomoucku a Přerovsku. Rozbředlý sníh leží například na rychlostní silnici z Olomouce do Prostějova či na hlavním silničním tahu spojujícím Olomouc s Lipníkem nad Bečvou.

Na Šumpersku a Jesenicku jsou v pondělí odpoledne hlavní silnice mokré a ve vyšších polohách na vozovkách leží zbytky rozbředlého sněhu. „Na inertně udržovaných cestách je sněhový poprašek," řekl ČTK dispečer šumperské správy silnic.

Zimní údržbu silnice mezi Brannou na Šumpersku a Ostružnou na Jesenicku zkomplikovala nehoda posypového vozu, jehož řidič se snažil vyhnout srážce s protijedoucím vozidlem, které mu znenadání vjelo do cesty.

„Pod naším vozem se pak utrhla krajnice a havarovalo. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění," uvedl dispečer šumperské správy silnic.