K referendu si nakonec našla cestu necelá polovina lidí. Toto číslo předseda volební komise František Kolář označil za dobré.

„Lidé jsou u nás celkem svědomití. Větší zájem než o volby je u nás právě o referendum," uvedl asi hodinu před koncem referenda.

„Zatím jsme na necelých padesáti procentech účasti," dodal také.

Poloviční hranici nakonec účast nepřekonala.

Řada lidí tak zůstala doma. Volit naopak šel třeba Petr Trnečka.

„Jsem rodák a z toho důvodu jsem dorazil k hlasování. A pro co jsem se rozhodl? To je takové moje tajemství," řekl muž.

V Protivanově rozhodovali o složení krajského zastupitelstva i množství větrných elektráren v okolí. Zdroj: DENÍK/Michal Sobecký

Výsledek předznamenala už anketa

Protivanov už přitom poměrně nedávno hlasování zažil, i když jen nezávazné. Letos v dubnu se totiž už jednou mohli lidé vyjádřit, zda si větrné elektrárny přejí nebo ne. I tehdy se pak rozhodli, že jim povětšinou elektrárny nevadí.

Firma Wind Invest spolu s modernější technologií slibuje ústy jednatele Petera Potockého, že nové elektrárny budou stát dál od Protivanova. Celkově pak podle jeho dřívějšího vyjádření pro Deník nebude mít negativnější vliv na život v obci, než mají dosavadní stožáry s vrtulemi.

Některé lidi přesto výsledky ankety, která se konala v dubnu, překvapily.

„Je to pro mě překvapení. Čekala jsem spíše, že dvě stávající vadit nebudou, ale větší množství se obyvatelům líbit nebude," vyjádřila se například starostka Protivanova Bronislava Krénarová k výsledkům ankety. Ty nyní tedy potvrdilo také referendum.

Prozatím se však jeho výsledky nijak do života v obci nepromítnou. Větrné elektrárny, které jsou kolem obce rozmístěné necelých deset let, jsou totiž nyní zhruba v polovině životnosti. Ještě nějakou dobu tak potrvá, než se zmodernizují stávající a případně postaví nové.