Není však sama, komu v poslední době někdo vyhrožuje. Milada Sokolová například poukazuje na to, že Aleši Matyáškovi někdo zasílá výhružné e-maily, kde lídrovi místní TOP 09 vyhrožují rakovinou.

Je to někdy až nechutné, říká Matyášek

„Je pravda, že nám na mailovou adresu prostějovské pobočky strany chodí výhružky. Jsou většinou obecné a přízemní. Je možné, že je to člověk, který se nám objevoval i na mítincích. Tam se nějaký muž projevoval podobně, tedy urážkami a sprosťárnami," vysvětluje Aleš Matyášek, který se po říjnových komunálních volbách stal prostějovským zastupitelem.

Podle něj se situací zatím strana nic neudělala a nedala podnět na policii. Do budoucna však takovou možnost nevylučuje.

„Možná to zvážíme a necháme to vyšetřit. I proto, že je to někdy až nechutné," říká.

Šlambor: Jen ať mi vyhrožují, nebyl jsem léta u výsadkářů pro legraci

Vulgární zprávy zažil také Jaroslav Šlambor z KSČM.

„S vyhrožováním či nadávkami se setkávám. Naposledy jsem dostal zprávu, kde se mě někdo ptá, jak můžu po tolika letech mířit do radniční koalice. Dodává se tam, že mi za to nakope zadek," dělí se o zkušenost prostějovský radní.

„Slušně jsem mu na to odpověděl. Kdyby mi chtěl někdo vyhrožovat, tak ať si to klidně zkusí. Nebyl jsem sedmadvacet let u výsadkářů pro legraci," dodává.

Raškové výhružky nechodí

S podobnými výhrůžkami se zatím naopak nesetkala náměstkyně primátora Alena Rašková. Pokud by se jí něco podobného stalo, šla by podle svých slov na policii.

„Pravděpodobně bych tam dala oznámení. Naštěstí se mi to ale nikdy nestalo, chápu ale, že to umí přinejmenším otravovat život. Rozhodně bych to nechtěla zažít," vyjadřuje se.

„Jsme v demokratickém státě a každý tak má právo na svůj názor nebo přesvědčení. To ale rozhodně není důvod k nějakým nadávkám či urážkám," míní.

Nadával mi do prasat, říká Sokolová

Urážky adresované Miladě Sokolové jsou však opakované. Navíc nehrozí jen jí.

„Aleše Rozsívala, který mi vyhrožuje, jsem s rodinou potkala v obchodním centru. Říkal, že nás oběsí, dokonce naznačil smyčku kolem krku. Taky mi nadával do prasat a sliboval, že začnou čistky jak v padesátých letech," pamatuje si Milada Sokolová. Ta také dala podnět k přestupkovému řízení.

„I ve chvíli, kdy jsme čekali u přestupkové komise, mi nadával. Jsou na to tři svědci. Přijde mi, že pořád balancuje na hraně. Zajímá mě, kdy to zajde za ní?" vypráví.

Policie věc řeší

Vyhrožování Miladě Sokolové se podle magistrátu řeší.

„Věc je ve správním řízení. Bližší informace proto nemůžu říct, mohl by se o ně maximálně podělit ten, koho se konkrétní případ vyhrožování týká," vyjadřuje se k případu mluvčí radnice Jana Gáborová.

Podle policie jde v případě vyhrožování prostějovské zastupitelce o přestupek.

„Dá se to klasifikovat jako přestupek proti občanskému soužití. Za něj může padnout pokuta až dvacet tisíc korun a k tomu tisícikorunový správní poplatek," informuje mluvčí městské policie v Prostějově Jana Adámková, která zároveň doporučuje, aby se oběti vyhrožování obraceli na policii.

Stejného názoru je i Jaroslav Šlambor.

Pokud se vyhrožuje smrtí a to i rodině, tak už podle mě jde minimálně o hranici trestného činu. Také jsem opakovaně radil Miladě Sokolové, aby se obrátila na policii. Pokud má navíc zřejmé, kdo za výhrůžkami stojí a má na to i svědky, tak není moc co řešit," uzavírá.