Účastníci dostali dva úkoly, na které měli dvě hodiny. Prvním z nich bylo vytvořit kulatou vypichovanou misku na prostřený stůl, druhým pak naaranžovat kulatou kytici pro oslavence.

„Byla jsem na soutěži v Kroměříži, tam jsme měli o něco víc materiálu. Udělat kulatou kytici není legrace, jsem tu úplně poprvé. Nejradši mám luční kvítí, doma mě baví vázat hlavně kytky, které posbírám na zahradě,“ vyjádřila se Renata Hruboňová z Holešova.

Už tradicí je prohlídka prostějovské radnice, na kterou bere účastníky Josef Hasník, předseda revizní komise zahrádkářů. „Děláme to každý rok, tady jsme letos po čtvrté a je tu celkem 29 soutěžících,“ řekl.

Dětský den s armádou ve Vícově
Kam o víkendu? Na gulášek, Revival fest i parádní dětské dny



Ceny pro vítěze věnovalo Statutární město Prostějov a Arboeko Smržice. Hlavním sponzorem je Ladislava Jelínková s firmou Zetaspol Bedihošť a ministerstvo zemědělství.

„První ročník byl v kroměřížské Květné zahradě, druhý v Olomouci, poslední čtyři roky pak zůstáváme se zemským kolem v Prostějově. Finále bývá každý rok tematické. Letošní téma se sice teprve dozvíme, loni to ale byla například 30. léta, kdy jsme soutěž doplnili i dobovými věcmi a kostýmy,“ vzpomínala místopředsedkyně Českého zahrádkářského svazu Vlasta Ambrožová.

České kolo soutěže se uskutečnilo minulý týden v Praze. Finále se chystá 14. července na výstavišti v Lysé nad Labem, kde bude součástí několikadenní výstavy Květy. Do finále postupují z každé kategorie tři nejlepší.

Samosběr jahod ve Slavoníně. Ilustrační foto
Samosběr jahod na Hané startuje, už dozrály