Mládeži nepřístupnou speciální akci si bonusově připravilo pro své obyvatele, v rámci Prostějovského léta, Astronomické oddělení Muzea a galerie v Prostějově ve spolupráci s městem a kinem Metrem 70.

Velmi úspěšný miniseriál z koprodukce společností HBO a Sky se promítne na konci léta v Kolářových sadech. Na budově hvězdárny bude připevněno plátno.

„Produkčně zabezpečí projekci kino Metro 70, které má k dispozici potřebnou techniku. Věřím, že vyjde počasí a lidé si toto netradiční promítání užijí,“ uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Zdroj: Youtube

Projekce Černobylu vypukne ve čtvrtek 29. srpna o půl desáté večer. Návštěvníci uvidí první dvě epizody. Před samotným promítáním zazní přednáška Martina Tylšara, který se před třemi lety do města duchů podíval. Následující večer, tedy 30. srpna se od devíti hodin spustí zbylé tři epizody.

První myšlenkou bylo, že promítání proběhne se dvěma přednáškami v jednu noc. Šlo by tedy o několikahodinový maraton. Kvůli nočnímu klidu nastala změna.

„Podařilo se nám získat od společnosti HBO svolení k promítání všech pěti dílů Černobylu. Projekci jsme museli rozdělit do dvou dnů, kvůli dodržení nočního klidu,“ uvedla ředitelka Muzea a galerie v Prostějově Soňa Provazová.

Seriál rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou.

Jak už je na prostějovských promítacích večerech známo, bude k dispozici stánek s občerstvením.

Vzhledem k tomu, že se jedná o speciální akci, plánuje se promítání i za horšího počasí. Je dobré si sebou vzít něco na sezení, pláštěnku a repelent. Pokud bude ovšem prudký liják nebo velký vichr, akce se konat nebude.

Koupání v Podhradském rybníku v Plumlově
Je koupačka ve Žraloku nejlepší? Můžete jí dát hlas v krajské soutěži
Hrad Bouzov
Německý řád boj o Bouzov nevzdává, obrátil se na Ústavní soud

Fakta o havárii

Dne 26. dubna 1986 v 1:23:47 otřásla elektrárnou exploze

Radiace byla o síle více než 20 000 R/h. Smrtelná je dávka 500 rentgenů po pěti hodinách

Dva pracovníci elektrárny zemřeli v den havárie

Až po více než 24 hodinách bylo město evakuováno

29. duben 1986 - odvysílána reportáž z hlavní zpravodajské relace sovětské televizi, v níž teprve třetí den po havárii oznámil režim tuto událost

1. květen 1986 - tento den režim o havárii neinformuje - všichni organizovaně v ulicích slavili Svátek práce

2. květen 1986 - propagandistická reportáž o tom jak Británie zneužívá havárie v Černobylu

4. květen 1986 - poprvé byly zveřejněny záběry z vrtulníku nad Černobylem. Pohled na postiženou elektrárnu byl však natočen ze země - letecké záběry byly zcenzurovány a sovětská televize je nezveřejnila.

11. května 1986 - sovětská relace poprvé zveřejnila reportáž ze zakázané 30 kilometrové zóny v Černobylu.

Únikům radioaktivního materiálu do ovzduší se podařilo zamezit až po devíti dnech od havárie

237 lidí bylo ihned po havárii hospitalizováno a u 134 z nich byl diagnostikován akutní radiační syndrom, z těchto 134 zemřelo do 3 měsíců 28

V pondělí 28. dubna Sovětský svaz o havárii poprvé informoval v moskevském rozhlasu a přes zpravodajskou agenturu

Více než 350 000 lidí bylo do roku 2000 přestěhováno