V průběhu čtvrtečního dne, se v ulicích Prostějova uložilo třináct dalších Kamenů zmizelých.

"Uložili jsme kameny za čtrnáctiletou Evu Redlichovou, její matku Julii Brammerovou a nevlastního otce Pavla Brammera v ulici Hvězda. Dále za bratry Ludvíka, Rudolfa a Josefa Bauerovy v ulici Hanačka, a to před jejich někdejší konfekční továrnou, která dnes funguje jako mateřská škola. Následně v ulici Fanderlíkova, kam jsme umístili kameny za Alexandra Brattera, jeho dceru Kláru a devítiletého vnuka Petra Eisenstädtera, dále v ulici Palackého za Midel a Salo Sternkükerovy,“ informoval předseda spolku Hanácký Jeruzalém Michal Šmucr.

Salomon a Anna

Poslední dva kameny se ukládaly na Pernštýnském náměstí, kde byly umístěny kameny za Salomona Kleinera a Annu Kleinerovou.

"Salomon a Anna Kleinerovi zde žili u svých příbuzných poté, co se museli vystěhovat z bytu v Havlíčkově ulici. Byli to rodiče mé babičky Alžběty Kleinerové-Zelené a její sestry Margit. Tuto krásnou mírumilovnou rodinu zničila zrůdná rasová nenávist Hitlerovy třetí říše," sdělila přítomným Anna Gajarová, pravnučka Kleinerových.

Do zámeckého rybníka v Čechách pod Kosířem se zřítil letitý dub.
Letitý dub padl do zámeckého rybníka. Napomohly mu k tomu i ondatry

"Celý svět si dodnes klade otázku, jak je vůbec možné, že civilizovaná společnost připustila něco takového. Na konci této zrůdné mašinérie byly miliony mrtvých. Nacisté se pokusili vymazat jména a životní příběhy mrtvých. Dělo se tak bohužel i na naší krásné Hané a smutným případem je Prostějov, kde si lidé vydláždili dvorky náhrobními kameny ze zrušeného židovského hřbitova," uvedl Radek Vondráček, předseda poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a dodal: "Je skvělé, že existuje spolek Hanácký Jeruzalém, který organizuje tuto událost a že se ve spolupráci s městem snaží o rehabilitaci židovského hřbitova."

Vazba s Olomoucí

Osud prostějovských židů je úzce provázán i s Olomoucí.

"Město Olomouc musí hodně vděčit bývalé prostějovské židovské obci. Od poloviny patnáctého století nemohli židé bydlet v Olomouci a žili tedy v Prostějově. Právě lidé z Prostějova vybudovali olomouckou židovskou obec a budovali vlastně i město Olomouc. Myslím tedy, že dnešní akce je důležitá nejen pro minulost, ale i pro budoucnost. Věřím, že když budeme pokládat Kameny zmizelých v příštích letech, budeme se moci přesunout i na zrevitalizovaný židovský hřbitov," uvedl Petr Papoušek, předseda Federace židovských obcí České republiky.

Memorandum za prodloužení Baťova kanálu na Hanou podepsali v úterý na tovačovském zámku hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jiří Zemánek, primátor Přerova Petr Měřínský, starostové Kojetína, Tovačova a řady dalších obcí
Baťův kanál až na Hanou? Kraje jsou pro, podepsaly memorandum

Letošní termín ukládání pamětních kamenů byl původně stanoven na datum co možná nejbližší k 75. výročí konce druhé světové války. Bohužel, epidemiologická situace přiměla organizátory akci odsunout, a to na 25. června 2020, což je datum opět symbolické, protože právě na přelomu června a července roku 1942 bylo z Prostějova deportováno 1259 lidí. Drtivá většina z nich byla kvůli svému židovskému původu povražděna v Baranoviči, Malém Trostinci, Treblince, Raasice, mnozí zemřeli v Terezíně. Domů do Prostějova se vrátilo pouze 109 osob.