„Nejčastějšími jmény je u holčiček Eliška, Tereza, Adéla, Anna a Kristýna, Natálie nebo Viktorie, u chlapců vedl Jakub, Adam, Jan, Matyáš, Filip, Tomáš, Martin či Vojtěch," vyjmenovala Věra Tisoňová, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Prostějov.

„Objevují se však i pro nás netypická jména jako je Alechandro nebo Mia," dodala mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

Na svět tak přišli v Prostějově například i malý Mateo, Adina, Anabel, či Vivien.

„Nejplodnějším měsícem byl zatím překvapivě nejkratší únor, kdy se narodilo hned 94 dětí. Nejméně práce měli zdravotníci v dubnu, kdy přišlo na svět pouhých 63 dětí," řekla mluvčí.

Maminky do prostějovské porodnice přitom přijíždějí nejen z Prostějova a těsného okolí.

Běžně zde vítají i rodičky z Olomouce, Kroměříže, Přerova, Vyškova či Blanska, letos sem přijela také maminka z Prahy.

"Sestřičky i personál nemocnice byl velice ochotný"

V prostějovské nemocnici porodila nedávno své miminko i Libuše Hýblová z Hamer.

„Všechno podle mě proběhlo správně, na doktory si nemůžu stěžovat, sestřičky i personál nemocnice byl velice ochotný a Tomášek se má k světu," sdělila žena, která měla v té době pozitivní zkušenosti už ze svých dvou předešlých porodů.

„Mám tak doma tři zdravé chlapečky. Je s nimi samozřejmě spousta starostí, ale stojí to za to," usmála se.

Zhruba dvakrát do měsíce probíhá na prostějovské radnici vítání občánků.

„Maminky dostanou od města kytičky a děti knížku a dva tisíce korun," doplnila Martina Drmolová z odboru školství a kultury. Také ona si vede evidenci nejčastějších jmen a podle jejích záznamů vede na Prostějovsku holčičky Adéla, kluky zase Adam.

Eliška znamená dobrodružství

Jméno dítěte, které mu rodiče dají, má možná pro potomka větší význam, než si myslíme. Nejen, že se nám vybrané jméno z nějakého důvodu líbí, ale také může svým způsobem do životní cesty našich dětí zasáhnout.

„Tolik zmiňovaná Eliška znamená dobrodružství, potřebu poznávat nové věci a cestovat," řekla Eva Pitnerová, prostějovská vědma, která předává léčivá poselství pro ženskou duši.

„Eliška bude spíš snílek s velkou touhou splnit si své sny. Její jméno jí bude do života přinášet situace, ve kterých se bude muset naučit důvěřovat tomu, že život je bezpečné místo. Může to mít někdy docela složité, ale má na to, aby to všechno zvládla," pokračovala Eva Pitnerová.

„Jakub si s sebou nese touhu po dokonalosti. Bude precizní a vždy na správném místě a ve správný čas. Je to dítě štěstěny. Důležité pro něj je naučit se mít sám sebe rád," doplnila vědma informace o nejčastějším jméně pro chlapce.

Klimatizované porodní boxy i vana

Porodnice Nemocnice Prostějov je držitelem titulu Baby Friendly Hospital, tedy nemocnice přátelské k dětem.

Moderní porodní oddělení nabízí budoucím maminkám tři samostatné, klimatizované porodní boxy s úplným sociálním zázemím.

K vybavení porodních boxů patří porodní vana i polohovatelná porodní lůžka a maminky si mohou zvolit libovolný způsob porodu.

Přítomnost tatínka je samozřejmostí, a to včetně porodu císařským řezem.

Marcela Žůrková