„V bytovém domě na Jezdecké ulici došlo k úniku plynu do sklepních prostor. Ten při výbuchu způsobil zřícení části budovy a její statické narušení. Následně došlo k požáru, který v budově uvěznil asi šedesát jejích obyvatel," vylíčila námět cvičení hasičská mluvčí Vladimíra Hacsiková.

Hrozivý dým valící se z oken, hasiči s dýchacími přístroji i hadicemi, vynášení sténajících zraněných a jejich ošetření před rychlým převozem do nemocnice probíhaly stejně jako při reálném zásahu.

„Cílem cvičení je prakticky procvičit postupy složek integrovaného záchranného systému. V tomto případě především vyprošťování osob ze závalů a staticky narušených budov, zdolávání požáru výškové budovy a záchrana většího počtu osob, vyhledávání osob ve zřícené budově s pomocí záchranářských psů, koordinace všech složek a podobně," přiblížila Hacsiková.

Její slova potvrdil rachot sbíječky z nedaleké budovy, kde se hasiči probourávali k zavalenému člověku. O kus dál celníci diskutovali s mužem, který se mocí mermo chtěl dostat k místu neštěstí. Neřešili žádný daňový únik, pomáhali strážníkům a policistům se střežením uzavřeného prostoru.

Už na místě bylo vidět, že všechno klape tak jak má.

„Nemuseli jsme řešit žádný závažný problém, jako že by některá jednotka nedorazila nebo podobně. Ale jak cvičení dopadlo říct nemohu, od toho jsou tu jiní aby to posoudili," prohlásil náčelník štábu.

Úspěšnost cvičení i jeho účastníků budou hodnotit jednotliví komisaři. Výsledky pak poslouží všem pro poučení, kde je možné se zlepšit, aby skutečný zásah běžel co nejlépe. (pam)