Do projektu se zapojí město, ale především celá mateřská a základní škola. I děti se stanou patrony dvou stromů, o které se později budou chodit starat.

„Naše škola se ekologické výchově věnuje řadu let a když přišla nabídla, abychom se zapojili do výsadby aleje, ani minutu jsme neváhali. Ve škole vznikl také badatelský projekt a žáci budou mapovat život stromů v aleji,“ uvedla ředitelka školy Simona Zapletalová.

V aleji bude celkem třicet pět líp a každá z nich by měla mít svého patrona.

„Stromy jsme nabídli podnikatelům a široké veřejnosti. Patronem jednoho z nich bude i ministr zemědělství Marian Jurečka,“ prozradila místostarostka Gabriela Jančíková a dodává, že cena jednoho stromu je deset tisíc korun.

Plumlovskou hasičárnu čeká kompletní rekonstrukce za miliony.
Plumlovskou hasičárnu čeká oprava za miliony. Přibude i klubovna

Cedule s patrony

Na místě by měla vzniknout i velká cedule s popisem, kdo je patronem konkrétního stromu. Nebudou chybět ani další prvky, díky kterým se děti budou moct o stromech a přírodě dozvědět spoustu informací.

„Jsem nadšená z toho, že projekt pořádáme dohromady se školou, školkou a zapojí se i široká veřejnost. Této spolupráce jsme chtěli dosáhnout už dávno a konečně se to podařilo,“ dodává Gabriela Jančíková.

Dalším cílem akce je přiblížit dětem přírodu tak, aby si uvědomili, že jaké bude v budoucnu jejich okolí, záleží pouze na nich.

A kdy se budou stromy sázet? Akce je naplánována na 3. listopadu od desíti hodin dopoledne.

„Máme připravený pestrý doprovodný program. Nebude chybět divadelní představení nebo skákací hrad. Na místě bude i malé občerstvení,“ pozvala na závěr místostarostka.

Autor: Jiří Trunda

Jednání němčického zastupitelstva - 12. října 2017
Němčice zažily bouři: opozice chtěla svrhnout starostku