„Sešlo se nás třiatřicet sběratelů," řekla organizátorka Hana Bášová Prachařová, která akci pojala jako soukromé setkání nadšenců s vášní pro strojky na tužky.

„Zároveň je to první mezinárodní sraz, protože dorazil i sběratel ze Slovenska," doplnila nadšená sběratelka, která se tomuto koníčku věnuje už dvacet let.

„Se sourozenci jsme sbírali obaly od čokolád a žvýkaček. Měli jsme doma pár kousků ořezávátek, tak jsem si řekla, že je začnu sbírat," popisuje své sběratelské začátky a dodává, že dříve měla ořezávátka jiný význam než dnes.

„Tehdy byla ořezávátka nápaditá a něco znamenala, dnes už je to trochu jinak," vysvětlila sběratelka.

Kovová, umělá, plastová, papírová, plyšová, keramická či dřevěná. V krabicích a vitrinách se krčily stovky ořezovátek různých tvarů, velikostí a materiálů.

„Mám dva tisíce dvacet ořezávátek, ale myslím, že po dnešním srazu jsem rozšířila sbírku tak o sto nových kousků," usmála se Hana Bášová.

Rarita ve sbírce -ořezávátka ze Španělska

Raritou v její sbírce jsou miniatury, například ve tvaru šicích či psacíc strojů.

„Jsou to původní ořezovátka španělské firmy, která je vyráběla pod značkou Play Me. V 70. letech minulého století však skončili s výrobou, kterou po nich převzala Čína. Původní ořezovátka jsou zajímavá tím, že jsou plně funkční, takže se na nich dá například otáčet kolem, zatímco ta čínská jsou v tomto ošizená," vysvětlila rozdíl majitelka deseti kousků původních výrobků.

Unikátní sbírku mohli lidé vidět i na plumlovském zámku.

„Před deseti lety jsem pořádala na zámku výstavu a poté mě začali kontaktovat nadšenci se stejnou zálibou. Volala mi například jedna paní, která mi darovala po zemřelém manželovi sto kusů," vzpomíná na začátky srazů Hana Bášová a dodává, že ve světě se sbírání ořezávátek věnuje několik set lidí.

„Největší sběratelská základna je v Holandsku, kde funguje klub s názvem Puntenslijper, který má přes sto členů s touto zálibou," řekla Hana Bášová.

7000 kusů má sběratelka z Brna

Na sraz do Plumlova dorazila i sběratelka Petra Kališová Václavíková, která se může pyšnit největší sbírkou ořezávátek v České republice.

„Tomuto koníčku se věnuji přes dvacet let a zatím se mi podařilo nasbírat sedm tisíc kusů," řekla sběratelka z Brna, která si vyměňuje kousky i se zahraničními nadšenci.

„Jsem v kontaktu s asi patnácti sběrateli, konkrétně z Francie, Španělska, Itálie, Německa, Holandska, Rakouska či USA," vypočítala Petra Kališová Václavíková.