Úterní večer přinese výsledek i z Kostelce na Hané.

Jediným z menších měst na Prostějovsku, kde se ještě stále usilovně vyjednává, tak jsou Němčice nad Hanou.

„Stále se jedná. Celkově se schází zástupci pěti kandidátek. Nedokážu zatím říct, kdy by mohlo být jasno," vyjádřila se lídryně vítězné ČSSD a dosavadní němčická starostka Ivana Dvořáková.

Ta se dále k vyjednávání odmítla vyjadřovat. „V tuhle chvíli ani nemůžu," řekla.

Konice: Ctíme politickou kulturu

Sdílnější byl starosta Konice František Novák. Ten potvrdil, že ve městě na severu prostějovského okresu už je rozhodnuto.

„Jsme dohodnutí, jak bude vypadat rada města. Budou v ní dva zástupci Starostů a nezávislých, a po jednom radním za sociální demokraty, občanské demokraty a lidovce. Respektovali jsme tak výsledky voleb. Jsem hrozně rád, že se u nás ctí politická kultura," hodnotil konečný výsledek jednání a nastínil, co bude nové vedení města v nejbližší době řešit.

„Máme zde nějaký strategický plán, podle kterého se budeme řídit. Ať už se bude jednat o investice, výstavbu rodinných domů či zpracování projektové dokumentace k opravě náměstí. A samozřejmě se bude jednat i o rozpočtu," dodal starosta a doplnil, že ustavující zasedání čeká zastupitelstvo třetího listopadu.

Plumlov: Nebudeme to honit

Nejzamotanější situace byla po volbách v Plumlově.

Vítězná KDU-ČSL získala náskok jen necelé procento, starosta Adolf Sušeň kandidující za ODS ve spojení s Nezávislými skončil až třetí, zato ale s nejvyšším počtem preferenčních hlasů.

On a místostarosta Martin Hyndrich tak podle dohody zůstávají na svých postech.

Koaliční dohoda, která se původně měla podepisovat ve středu, však zatím na stole není.

„ Může to být stále ve středu, ale spíše ne. Nebudeme to honit, do prvního zasedání zastupitelstva je zatím dost času," vyjádřila se jednička kandidátky lidovců