Společně se svými kolegy a studenty ze střední zdravotní školy provázela lidi jednotlivými stanovišti. Na několika místech si lidé mohli změřit třeba cukr, jinde se mohli seznámit se zdravější výživou. Organizátoři akce však mysleli také na ty, kteří už cévní mozkovou příhodu zažili nebo někoho zasaženého touto nemocí znají.

„Máme tady pomůcky, které mohou využívat například pacienti jen s jednou funkční rukou. Ale také věci běžné potřeby jako třeba nože nebo kráječ chleba, které jsou přizpůsobené a například nekloužou z méně citlivých rukou," vysvětlila Božena Böhmová.

„Pacienti se tak stávají soběstačnější, špatně nesou, když jsou na někom závislí. Jejich život nebude už nikdy úplně jako dřív a celkově se jedná o velký zásah do rodinného života," řekla.

V případě pomůcek, které by měly lidem po cévní mozkové příhodě pomoci, existují však také pravidla.

„Ne každá pomůcka je pro všechny vhodná. Problém je také v tom, že je zde velká neznalost laiků. Veřejnost často neví, jaké má možnosti," uvedla ergoterapeutka Renáta Špannerová, která přišla předvést některé pomůcky. Jsou mezi nimi plastelína na získávání citu a zesílení rukou či předměty na cvičené jemné i hrubé motoriky.

Mám krevní tlak jako kojenec, liboval si sedmdesátník

O své zdraví se přišel zajímat také sedmdesátník František Štafa. Po chvíli mohl říct, že je na tom dobře.

„Mám krevní tlak jako kojenec," liboval si.

„Říkal jsem doma, že mi poslední dobou vyskočil tlak. Pak se to srovnalo, nejspíš za tím tedy bude počasí," sdělil muž, který se podrobil měření cukru, ale zkoušel si i složit obrazec a procvičit tak prsty.

Akci nepořádala prostějovská nemocnice poprvé. Podle její mluvčí Radky Miloševské se dlouhodobě osvědčuje.

„Chtěli jsme nenásilnou formou provést preventivní vyšetření, protože v případě tohoto onemocnění skutečně na prevenci záleží. Lidé často tuší, že s nimi po zdravotní stránce něco není v pořádku, ale ostych je odrazuje od návštěvy praktického lékaře. Tyto anonymní akce právě ostych pomáhají překonávat," uvedla.

Co je to cévní mozková příhoda? akutní onemocnění, během kterého dochází k nervovému poškození je způsobena přerušením krevního zásobení některé z části mozku
příznaky jsou ztuhlost či brnění a zvýšený tlak uvnitř mozku vyvolávající bolesti a zvracení, porucha řeči
možnými následky jsou horší hybnost i ochrnutí, horší koordinace pohybů
při těžké mozkové příhodě může dojít ke ztrátě vědomí i smrti
zdroj: www.nemoci.vitalion.cz