Ve vstupní hale proběhne od osmi do dvanácti hodin osvětová akce zaměřená na prevenci a příznaky tohoto závažného onemocnění, které každoročně postihuje více než třicet tisíc Čechů.

„Cévní mozková příhoda je hlavní příčinou trvalé invalidity i třetí nejčastější příčinou úmrtí u nás. Jen včasná pomoc a správný postup při prvotních příznacích přitom mnohdy snadno odvrátí případné negativní důsledky," uvedla mluvčí prostějovské nemocnice Radka Miloševská s tím, že cílem úterní akce je právě osvěta veřejnosti, jak v takových situacích jednat a také jak jim předcházet.

Příznaky cévní mozkové příhody se přitom mnohdy projevují velmi různorodě. V každém případě zdravotníci apelují na rychlé přivolání záchranné služby.

„Netrvá dlouho a neokysličené nervové buňky začnou odumírat. Po několika hodinách je mozek již nenávratně poškozen a postižená osoba si pravděpodobně ponese následky do konce života. A výjimkou bohužel nejsou ani úmrtí," varovala vrchní sestra neurologického oddělení Božena Böhmová a dodala, že veškeré informace o postupu první pomoci i prevenci, se dozvědí návštěvníci vstupní haly nemocnice v úterý od osmi hodin dopoledne.