„Pracovat se bude na Šafaříkově ulici, v Zahradní pak necháme opravit komunikace a chodníky. V části mateřské školy vyměníme okna," vypočítává některé z investičních akcí starostka Ivana Dvořáková.

Dále pak město dá peníze do úprav kina či knihovny.

Rodinné domy na místě bývalého cukrovaru

Za asi nejpřínosnější však považuje starostka podle svých slov práce na ploše, která zůstala po zbořeném cukrovaru.

„Teď připravujeme projektovou dokumentaci. Chystáme ji tak, aby v jedné části byly rodinné domy. Důležité bude udělat infrastrukturu," řekla starostka. Ta už dříve uvedla, že kromě bydlení by v budoucnu měli lidé v místě najít také práci. V lokalitě budou působit přinejmenším dva podnikatelé.

Město dalo v minulých letech do investic miliony. Vznikla nová sportovní hala Suprovka, došlo na opravu ulic i náměstí. Ne všichni lidé v Němčicích nad Hanou jsou však s proběhlými investicemi spokojení.

„Někdy se zde staví chodníky, které lidé prostě nevyužívají. Už jsou prostě zvyklí chodit po silnici. Staví se ale také hodně sportovišť, pracuje se na škole. To je zase pěkné," řekl Drahoš Kňourek. Vzápětí však přidává další výtku.

Proč se staví obchoďák?

„Teď se v Němčicích staví obchoďák. Nechápu proč. Máme zde dvoje smíšené zboží, staré a dobré obchody. Takhle zaniknou," vyjádřil se muž, který také žehrá na nedostatek řemeslníků ve městě.

Starostka města informace o chystaném obchodě potvrdila.

„Hrubá stavba je hotová, budova bude stát naproti bývalého cukrovaru. Bude se jednat o něco na způsob malého supermarketu. Vlastníkem je soukromý podnikatel, takže se nejspíš nebude jednat o součást nějakého řetězce," domnívala se Ivana Dvořáková.

Problémy s parkováním

Už loni v březnu na sezení pak zástupci města řešili s obyvateli problém s parkovacími místy. Například Eva Bašková z místního Domu dětí a mládeže Orion uvedla, že se jedná o zásadní problém.

„Chybí další parkovací místa. Máme zde prostory pro akce, ale lidé nemají během nich kde zaparkovat. Je to velký a nepříjemný problém," sdělila Prostějovskému deníku. Některé kroky radnice na druhou stranu vyzdvihuje.

„Nelze například přehlédnout, jak krásně spravená je Okružní ulice. Myslím si také, že se vedení města daří shánět peníze na investice," dodala Eva Bašková. K ní se přidává také majitel pekárny Jan Hrabal.

„Chtělo by to zde bazén. Ten ale už asi nebude když město nechalo postavit halu Suprovka. Paní starostka se ale s vedením města snaží. Snad jim to vydrží," uzavřel.