„Stavíme něco, co město nepotřebuje a na co nemá peníze. V obci jsou důležitější věci, které potřebují vyřešit a které by si zasloužily investici," míní opoziční zastupitel Jiří Zatloukal.

Vedení města je však jiného názoru.

„Ve městě je nyní budova sokolovny, která je plně využívaná od 8 do 23 hodin. Její kapacita nestačí pokrýt zájem sportovních oddílů a jednotlivců z celého regionu," řekla starostka Němčic nad Hanou Ivana Dvořáková. Dodala, že v naprosto nevyhovujícím technickém i hygienickém stavu je rovněž tělocvična základní školy.

„Děti tak musí chodit na hodiny tělesné výchovy do sokolovny, kterou mají zhruba osm set metrů od školy, čímž se při přecházení mezi budovami vystavují bezpečnostním rizikům. Tento stav je dlouhodobě neudržitelný," řekla starostka obce.

Podle Jiřího Zatloukala by však městu stačila nová tělocvična.

„Vyšla by nás na čtvrtinu ceny a svému účelu by posloužila stejně jako nová víceúčelová hala," tvrdí.

Lepší podmínky pro trénink

Radnice však chce tímto krokem také podpořit zdejší sportovní oddíly, kterým by hala měla přinést komfortnější podmínky pro trénování.

„V Němčicích nad Hanou má dlouholetou tradici oddíl krasojízdy, který má devatenáct členů. Silným oddílem je také stolní tenis, který nyní využívá velkou mírou prostory sokolovny," řekla Ivana Dvořáková.

Vražedný dluh?

S tím však nesouhlasí opozice.

„Sportovní oddíly či žáci základní školy stavbu haly nezaplatí. Dluh, který touto stavbou vznikne, je pro město vražedný," tvrdí Jiří Zatloukal. Stavba víceúčelové budovy spolkne téměř 41,5 milionu korun. Sedmnáct milionů pokryjí evropské dotace, zbytek půjde z městské kasy.

„Město však nemá na investici peníze, takže požádalo kraj o bezúročnou půjčku ve výši osm milionů korun," tvrdí Jiří Zatloukal.

Důvodem půjčky je podle místostarosty Jana Vrány zkrácení realizace stavby.

„Původně jsme počítali s tím, že výstavba bude trvat rok až rok a půl. Firma, která vyhrála ve výběrovém řízení, však halu postaví za sedm měsíců. Stejné peníze tak musíme investovat za polovinu doby, než jsme předpokládali. Proto jsme požádali kraj o bezúplatnou půjčku, který nám v tomto vyšel vstříc," vysvětlil Jan Vrána.

Do ledna by mělo být hotovo

Práce na víceúčelové hale, která vznikne v objektu němčické základní školy, začnou už tento měsíc.

„Prvního července jsme položili základní kámen a o den později jsme staveniště předali firmě Pozemstav, která vyhrála výběrové řízení," potvrdila Ivana Dvořáková a dodala, že hala by měla být hotová do ledna příštího roku.