Za šachovým stolkem usedl také nejmladší účastník turnaje, osmiletý Martin Navrátil.

„Už aby to skončilo, trávit tady každé odpoledne je skoro k nevydržení," povzdechla si maminka, která jej na turnaj doprovází. Malý šachista byl ale ve svém živlu.

„Mě šachy baví a chodím sem rád. Je to tu dobré," pochvaloval si atmosféru turnaje hráčský benjamínek. Šachy hraje dva roky a jeho kluboví kolegové z prostějovského SK Rošáda mu prorokují velkou budoucnost.

Šachový turnaj Wisconsin Cup v Prostějově

Nebyl ostatně sám, jehož letopočet narození začínal dvojkou. Proti sobě často zasedli hráči, které dělilo mnoho desítek let. Nejstarší matadoři turnaje už totiž dávno překročili sedmdesátku.

SOUVISEJÍCÍ: Šachový Wisconsin Cup v Prostějově je v plném proudu

Souboj dcery s otcem

Soupeře s věkovým rozdílem jedné generace vybral počítač také jediné ženě na turnaji, šestnáctileté Natálii Dunglové ze Žamberka. Náhoda byla neúprosná a musela zasednout proti svému otci.

„To nemohlo dopadnout jinak, než že to bude remíza. Obvykle se nekončí tak brzy, ale tady to jinak nešlo," smál se asi po desetiminutové partii Petru Dungl.

„Obětovali jsme hru na oltář umění. Jdeme se podívat do muzea,"doplnila svého otce Natálka.

Největší esa turnaje

Punc mezinárodnosti dodává turnaji i vynikající ruský šachista.Šachový turnaj Wisconsin Cup v Prostějově

„Nejvzdálenějším účastníkem je mezinárodní mistr Viktor Volodin z Moskvy. Letos jediný zahraniční účastník v Prostějově je na turnaji již po čtvrté, ale na nejvyšší příčku se zatím nedostal. Účastní se také dva dvojnásobní vítězové tohoto turnaje Roman Závůrka z SK Prostějov a Petr Zatloukal z A64 Grygov. Nejvýše nasazeným hráčem je Tomáš Cagašík z Garde Calcio Olomouc, který má zatím nakročeno k vítězství," seznámil nás s největšími esy turnaje jeho ředitel Karel Virgler.

Možnost sledovat líté boje mají zájemci ještě ve čtvrtek a v pátek vždy od patnácti hodin v přednáškovém sále Národního domu. Turnaj končí posledním, devátým, kolem, které se hraje v sobotu pd devíti hodin dopoledne.

Akce by se neobešla bez finanční podpory z několika stran.

„Musím moc poděkovat našim sponzorům, firmě Wisconsin, Olomouckému kraji a městu Prostějov, že nás stabilně podporují," uzavřel šéf turnaje. (pam)