„Na 99,9 procenta,“ usmál se starosta Laškova Ladislav Jedlička.

„Věříme, že do té doby se ještě více rozvolní mimořádná opatření, například roušky, a dojde k navýšení počtu návštěvníků na 500. To by nám také pomohlo,“ uvažoval.

Dopady na rostlinstvo a mikroorganismy starající se o čištění vody podle něj budou.

„Neviděl bych to však tak dramaticky. Když lidé půjdou do bazénu, určitě se nebudou stříkat dezinfekcí a před vstupem do vody se osprchují,“ uzavřel Jedlička.

Okolí potoka Bílá voda u Holštejna na Blanensku lemují rozlehlé louky. Stát chce tuto lokalitu zařadit do budoucna na seznam zásobáren vody.
Nádrž u Holštejna? Proti jsou chalupáři i obec. Údajně by zničila Moravský kras

Paseka neotevře

Tobogán vedoucí z lesa, příjemná relaxační řeka a hned několik bazénů. Především však voda bez chemie. Koupací biotop v Pasece si místní i lidé z širokého okolí oblíbili. Letos si však nezaplavou. Obec není schopna splnit všechna hygienická nařízení, která vyplývají z mimořádné situace v boji s koronavirem.

Hlavním problémem je podle vedení obce vyhláškou požadovaná dezinfekce, která by zlikvidovala užitečné mikroorganismy a rostliny v biologické zóně.

Koupací biotop v Pasece (1.června 2020)

„Nemůžeme do vody použít dezinfekci, protože by zničila rostliny v biologické zóně a vyhubila bakterie, které pomáhají čistit vodu. Ze stejného důvodu nelze dezinfikovat ani madla, žebříky do vody či kamínkové plochy kolem bazénů,“ vysvětlovala Taťána Šlešková, místostarostka Paseky.

Další komplikací je podle místostarostky požadovaný maximální počet návštěvníků.

„Abychom vše ohlídali, museli bychom najmout ještě dva další pracovníky. To je nemyslitelné,“ poukázala na ztrátový provoz.

Paseka vybudovala koupaliště z vlastních peněz. Bez dotace.

„Nemusíme tedy splňovat limity návštěvnosti jako provozovatelé, kteří čerpali podporu. Ti nemají na výběr,“ poukázala.

Otevření discgolfového hřiště u Hloučely v Prostějově. 1.6. 2020
Horká zpráva! Na Hloučele přistávají létající talíře, plachtí i přes řeku

Lidé potřebují vyžití

Oproti tomu koupací biotopy v Litovli i Laškově se během června otevřou návštěvníkům. Jediné, co by to podle provozovatelů mohlo zmařit, by při současné příznivé epidemiologické situaci s novým koronavirem, mohlo být počasí.

„Alkoholová dezinfekce není takový dryák, ale uvědomujeme si, že kolonie bakterií tím částečně omezíme,“ reagoval ředitel Technických služeb Litovel Jaroslav Erlec.

„Podobnou zkušenost však zatím nemáme, takže uvidíme. Na druhou stranu lidé potřebují vyžití. Přijdou vedra a budou chtít na koupaliště,“ podotkl. Naopak stanovený limit pro návštěvnost koupaliště podle něj může kvalitě vody pomoci.

„Když přišlo moc lidí, opalovací krémy biotopu nesvědčily,“ zamýšlel se ředitel technických služeb.

Stavba cyklostezky podél severního břehu plumlovské přehrady - 1. 6. 2020 (první den asfaltování a záběry z úseku od Plumlova k pláži U Lázničků)
VIDEO: Vařící asfalt už teče na "přehradní" cyklostezku, bude ho 900 tun

V Litovli se speciálním koordinátorem

V Litovli chtějí koupací biotop otevřít v polovině června. Počítají s tím, že budou mít na plovárně speciálního koordinátora, který se bude věnovat mimořádným opatřením a informovat rekreanty.

„Bude hlídat fronty u skluzavky a bufetu, megafonem bude připomínat vládní opatření,“ popisoval Jaroslav Erlec s tím, že k dispozici bude i místnost, pokud by se na koupališti vyskytl návštěvník s podezřením na Covid-19.

Any Sojková z Plumlova je velkou fanynkou hry Kamínky. Kamínky hledá, maluje i ukrývá.
V Plumlově se daří „Kamínkománii“. Přidáte se i u vás?