Jaké chyby lidé u nás nejčastěji dělají, když chtějí cokoliv stavět?

Nejčastější chybou je to, že stavebník v předstihu nenavštíví stavební úřad, kde má možnost svůj záměr prokonzultovat. Pak se stává, že dojde k mylnému závěru, že stavba nebo stavební úprava, kterou hodlá realizovat, nevyžaduje žádné povolení nebo opatření stavebního úřadu.

Co vše by si lidé před tím, než začnou stavět měli vyřídit? Kam by měli zajít? Jan Košťál, vedoucí Stavebního úřadu v Prostějově

Doporučuji navštívit stavební úřad, kde příslušný technik, který má danou problematiku v popisu práce, se stavebníkem jeho záměr prokonzultuje. Dá mu podrobné informace, co je třeba z hlediska platných zákonů doložit, aby mohla být stavba rychle povolena.

Kde máme problém v našem regionu s černými stavbami (oblasti pro rekreaci apod.)?

V regionu není vyloženě lokalita nebo obec, kde by majitelé nemovitostí měli ve zvyku ve zvýšené míře zahajovat stavby bez povolení.

Jaké typy rodinných domů se na Prostějovsku nejčastěji staví? Co je, lidově řečeno, v kurzu?

V tomto případě bych odpověděl, že situace v oblasti novostaveb rodinných domů je tak padesát na padesát procent, to znamená, že v ´kurzu´ jsou přízemní rodinné domy s využitým podkrovím do zastavěné plochy 150 metrů čtverečních a silnou skupinu tvoří také rodinné domy s větší zastavěnou plochou. Výstavba velkých vil je spíše výjimkou.

Jaký je váš názor na nízkoenergetické stavby?

Můj názor je neutrální. Pokud je stavebník příznivcem nízkoenergetických staveb a počáteční finanční náklady mu nejsou na obtíž, je vybudování takové stavby jeho svobodné rozhodnutí.

Pokud lidé nemají na pozemku splaškovou kanalizaci, co u nás lidé u novostaveb využívají nejčastěji?

Nejčastěji je u nás budována nepropustná jímka na vyvážení.

Ve kterých lokalitách Prostějova lidé chtějí nejčastěji stavět?

Do nedávné doby byla preferována katastrální území Domamyslice a Čechovice u Prostějova. V současné době se situace vyrovnala a stavebníci mají zájem o stavební pozemky i ve zbývajících katastrálních územích, které tvoří město Prostějov.

Kde jsou v současné době volné stavební parcely?

Rozsáhlejší plochy s vybudovanou infrastrukturou pro výstavbu rodinných domů nejsou momentálně k dispozici. Pokud je mi známo, někteří majitelé pozemků v katastrálních územích Vrahovice, Domamyslice a Čechovice u Prostějova chystají vybudování potřebné infrastruktury v následujícím období.

Která stavba je podle vás největší ostudou Prostějova?

K této problematice se vždy vyjadřuji velmi zdrženlivě. Za dobu mé činnosti na stavebním úřadě jsem vyslechl kritiku na desítky různých staveb, ale tytéž stavby byly ze strany jiných osob hodnoceny jako zdařilé. Posoudit, co je „pěkné" nebo „nepěkné" je prostě pocitová záležitost. Každá stavba má své příznivce a odpůrce.