„Chodím tudy do práce na noční. To víte, že mám strach, když tu není světlo. Jediné, co tady osvětlilo večer a brzy ráno cestu, bylo jen světlo z oken okolních domů. Příjemné tudy jít není, ale mám to blíž. Za to, že tu budou světla, jsem samozřejmě jedině ráda," nechala se slyšet jedna ze zaměstnankyň spořitelny, která si nepřála uvést své jméno, ale redakce jej má k dispozici.

Proč ulici tolik let chybělo veřejné osvětlení?

„Řešilo se, jaký tam bude tvar těles osvětlení, o čemž rozhodovali památkáři, a pak se měla světla umístit na fasády domů. Majitelé však s jejich umístěním na fasádu nesouhlasili. Byl by to samozřejmě zásah do majetku. Takže se řešilo, jaký typ světla se zde umístí, Nakonec zde bude podél celé ulice osvětlení zasazené v zemi," informoval Zdeněk Fišer.

„Nedivím se majitelům domů, že si nepřáli osvětlení připevnit na fasádu. To by se nelíbilo asi nikomu, kdyby mu někdo něco vysekával do baráku," nechal se slyšet Aleš Kratochvil z Prostějova.

Práce se protáhnou,  v zemi je beton

Dělníci sice nevysekávají díry do domů, jak bylo v původní verzi, ale o vysekávání rozhodně nepřijdou.

„Původně mělo být osvětlení hotové za několik týdnů, ale viděl bych to tak na práci na měsíc až měsíc až půl. Došlo totiž ke komplikaci. Díry na osvětlení musíme do země vysekávat. Pod dlažebními kostkami je podsypová část, a pak je tak dobrých dvacet centimetrů betonu. Prý o tom nikdo nevěděl," řekl stavbyvedoucí Martin Svoboda.

Práce na pět týdnů?

„Rekonstrukci Knihařské ulice provádí firma Elektro Jarmar z Litovle. Při omezení příjezdu i přístupu k jednotlivým nemovitostem se budeme snažit se všemi majiteli dohodnout v předstihu, aby nedocházelo ke zbytečným konfliktním situacím. Předpokládáme, že práce potrvají maximálně pět týdnů," oznámil minulý týden vedoucí odboru rozvoje a investic Antonín Zajíček.

V roce 2012 zastupitelstvo schválilo uvolnit na projektovou dokumentaci a realizaci veřejného osvětlení v Knihařské ulici 350 tisíc korun.