Zatímco v Prostějově panuje spíše podzimní počasí, o třicet kilometrů dále konečně přišla zima. Oficiálně byla sezona zahájena ve středu 9. ledna, ale první plný provoz prožil Ski areál Kladky, jediné lyžařské středisko na Prostějovsku o víkendu.

"Jelikož jsme níže, musíme dost zasněžovat. I když napadne třeba patnáct centimetrů sněhu, nestačí to. Proto jsme zahajovali až nyní,“ vysvětluje Jiří Křeček, předseda TJ Sokol Kladky, který je provozovatelem areálu.

V Tištíně je vždycky veselo.
Tištínské vyvrcholení: starostka na bruslích

Málo sněhu

Středisko se nachází v nadmořské výšce šest set deset metrů, takže dost bojuje s počasím. „Snem každého vlekaře je začít před svátky, ale nedaří se nám to. Bylo teplo a nebyl sníh,“ vysvětluje Jiří Křeček a dodává: „Díky mimořádné dotaci z Olomouckého kraje se rozjelo jedno dělo a mohli jsme začít zasněžovat. Celý areál pak funguje díky několika úžasným lidem, kteří zde tráví spoustu volného času. Je tu skvělý kolektiv.“

Tříkrálová sbírka na Konicku
Tříkrálová sbírka pomůže i vyhořelému domu v Šubířově

Dva vleky

Sjezdovka je obsluhována dvěma vleky – pomou a dvoukotvovým vlekem. Oba jdou rovnoběžně vedle sebe a nachází se po pravé straně.

„Musím pochválit obsluhu u kotvy, opravdu každému pomáhají a jsou velmi vstřícní,“ řekla nám spokojená paní Továrková z Konice.

Pro nejmenší lyžaře je na boku sjezdovky umístěn dětský lanový vlek, který je k dispozici zcela zdarma. Svých ratolestí se mohou ujmout buďto samotní rodiče nebo se dá zakoupit lekce s instruktorem. Park nabízí i noční lyžování.

„Návštěvnost je velmi dobrá, často sem jezdí rodiny s dětmi, ale i pokročilí lyžaři. Večerní lyžování pak nejčastěji využívají mladí lidé,“ upřesnila Jitka Křečková, která prodává milovníkům zimních sportů skipasy.

Ski areál Kladky na vás zapůsobí svou až rodinnou atmosférou - není tu přeplněno, nehraje hlasitá muzika, jde o klidné středisko v malebném prostředí.

„Jsme tady velice spokojení. Vracíme se sem každý rok. Pokud si chceme udělat program na dopoledne nebo odpoledne, jezdíme právě sem. A jezdit budeme,“ uzavřela s úsměvem Věra Továrková.

Most coby spojnice polí a Žešova je v dezolátním stavu
Most funguje, Žešov ne. Lidé jsou rozhádaní, osadní výbor zanikl

Něco navíc

Přímo u svahu je umístěno i občerstvení se sociálním zařízením. Nejen, že se zde můžete posilnit, ale k dispozici je zde pro vás i připojení na Wifi. Pokud nejste majitelem lyží, nesmutněte. Hned u sjezdovky stojí půjčovna lyží, kde si můžete vypůjčit vybavení na lyže i snowboard.

Součástí areálu je také snowpark, kde si spoustu zábavy užijí především snowboardisti – mohou využít skoky a bedny.

Rádi byste si s dětmi zasáňkovali? I tuto možnost vám Kladky nabízejí! Součástí dětského kopce je totiž i sjezd pro sáně, boby, igelitové pytle, sáňkovací lopaty, talíře, klouzáky… Prostě pro všechno, co jede.

Pro začátečníky i pokročilé

Kladky se nacházejí nedaleko Konice, jednoho z pěti měst na Prostějovsku. Kousek za obcí se v přírodním parku Kladecko rozprostírá Ski areál s překrásnými výhledy do krajiny. Součástí je velké parkoviště, které je zcela zdarma.

Park je vhodný jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé. Svou obtížností se sjezdovka řadí mezi červené, dojezd je pak modrý.

V roce 2013 došlo k úpravám a sjezdovka byla protažena na 710 metrů.

„Máme to tady moc rádi. Jezdíme sem dle možností, tak dvakrát do týdne. Hlavně teda kvůli dětem, začaly lyžovat. Já se tady taky naučil, zrovna včera jsem stál poprvé na lyžích a to je mi čtyřicet,“ potvrdil vhodnost sjezdovky pro začátečníky i pan Sikora, který žije nedaleko.

PŮJDE K ZEMI. Někdejší vozovna za Místním nádražím bude srovnána se zemí.
Za místním nádražím vyroste nové sportoviště, bývalé drážní domky půjdou k zemi

SKI AREÁL KLADKY
Otevřeno: denně 9-16 hodin
Skipas dospělí: 380 korun
Skipas děti: 280 korun
Večerní lyžování: ST, PÁ, SO 17-21 hodin
Instruktor: 450 korun
Parkoviště: zdarma

Hana Nevrlá