Situaci v lavinových katastrech byli horští záchranáři zjišťovat dnes dopoledne.

"Co se týče lavinového nebezpečí, tak ode dneška platí druhý lavinový stupeň, a to až do odvolání. Důvodem je množství nového sněhu. V místě, kde jsme dnes byli měřit, bylo zhruba 80 centimetrů nového sněhu za poslední dva dny sněžení," uvedl Hejtmánek. Na horách jsou podle něj čtyři stupně pod nulou a stále sněží.

Pustevny ve čtvrtek 15. dubna 2021.
OBRAZEM: Pustevny hlásí 1,5 metru sněhu, vypadají jako z pohádky

Vyráží běžkaři i skialipnisté

Návrat zimy a především dostatečné množství sněhu využila řada běžkařů k návratu do hor. Na běžecké trasy vyrážejí například ze Skřítku nebo z Červenohorského sedla, stopy si však prošlapují sami. Rolbaři však počítají na některých místech s úpravou stop v pátek.

"Ještě nekončíme," vzkázali nadšencům ve své skupině na sociální sít.

"Upraveny trasy nyní nejsou, ale běžkaři a skialpinisté se tady pohybují," doplnil Hejtmánek.

Revitalizace prostoru před prostějovskou halou Sportcentrum DDM -  hloubení jámy pro retenční nádrž. 13. 4. 2021
U Sportcentra se hloubí vodní nádrž, ke koupání ale nebude

Příznivci zimních sportů mohou po otevření hranic okresů, které byly několik týdnů uzavřeny kvůli vládním koronavirovým opatřením, vyrazit bez větších problémů i z Ovčárny. Vydat se odtud mohou směrem na Praděd či Švýcárnu.

Od pondělí je obnovena autobusová kyvadlová doprava z parkoviště Hvězda na Ovčárnu, vzkázali turistům na svých webových stránkách zástupci restaurace na vysílači Praděd. V souvislosti s návratem návštěvníků do hor tam otevřeli od 10:00 do 16:00 také výdejní okénko.