„Jsem moc ráda, že se nás tady sešlo tolik a můžeme společně otevřít tu poslední třešničku na dortu, která Obecnímu domu chyběla," přivítala návštěvníky starostka Držovic Blanka Kolečkářová.

Slavnostnímu otevření společenského sálu předcházelo posvěcení Obecního domu páterem Josefem Glogarem.

„Chtěla bych tímto poděkovat panu páterovi Glogarovi, který budově požehnal i všem, kteří se podíleli na její rekonstrukci. A nesmím zapomenout ani na obyvatele Držovic, kteří nás podporovali a povzbuzovali," poděkovala před přítomnými starostka Držovic.

Po zahájení akce čekal na návštěvníky slavnostní přípitek a drobné pohoštění v nově otevřeném společenském sále. Návštěvníci si kromě celé budovy mohli prohlédnout i promítání fotografií z historie Držovic.

„Moc krásně to spravili. Jsem ráda, že dům bude mít tak široké využití. Samotná budova je stará už sto čtyřicet pět let. Původně zde byla škola, ale za války tu měli vojáci lazaret. Díky tomu jsme museli i s ostatními dětmi chodit na vyučování k někomu domů. Prvňáčci chodili k sousedům a u nás v kuchyni se učily starší ročníky. Velmi dobře si to ještě pamatuji" usmála se pamětnice z Držovic paní Ludmila. Rekonstrukce držovické budovy rozhodně nebyla první od jejího vzniku. I na opravy Obecního domu, tehdejší školy, vzpomíná pamětnice.

„Strýček mi jako malé vykládal, že když školu opravovali za první republiky, jeden ze zedníků si vždycky rád připil něčeho ostřejšího. Když se to opakovalo už po několikáté, ostatní zedníci mu ve spánku namočili vousy a posypali cementem, ten tehdy křičel na celé kolo," popisuje své vzpomínky paní Ludmila.

Nyní je v Obecním domě krom společenského sálu také rodinné centrum Sluníčko, kde mohou přijít rodiče s dětmi a pobavit se u společných aktivit.

Nejen Obecní dům, ale i Mateřská škola, Obecní úřad, hasičárna a místní kostel byl zpřístupněn veřejnosti.

„Rozhodli jsme se tento den otevřít více institucí. Obecní kostel bude v příštím roce slavit stoleté jubileum a Mateřská škola má zase novou fasádu, takže zájemci se mohli přijít podívat," uzavřela starostka Držovic Blanka Kolečkářová.