„Tehdy si město Prostějov vzalo učně do svých prostor a my najednou stáli před otázkou, jak sto čtyřicet pět let starý objekt využít," řekla starostka Držovic Blanka Kolečkářová. „A tak jsme se rozhodli, že si Obecní dům dáme jako dárek a budeme v něm pořádat vlastní akce. Plesy, bály, divadelní představení, přednášky," doplnila.

Dnes tu má mimo jiné zázemí rodinné centrum Sluníčko spolu s Klubem seniorů a turistů, probíhají zde hodiny cvičení jógy a aerobiku a 1. září tu slavnostně otevřou obecní knihovnu. Kromě toho objekt využívá také držovická komunální technika.

„Musím říci, že se nám investice do rekonstrukce budovy vyplatili a navíc jsme pyšní na to, že jsme nemuseli čerpat žádné dotace. Jsem nejraději, když si všechno platíme z vlastních peněz. Můžeme si tak sami rozhodovat o tom, jak bude všechno vypadat, řídíme si stavby a opravy a nemáme vůči nikomu žádné další povinnosti," vysvětlila starostka.

Nová zídka i lavečky

Obec má do budoucna naplánované další aktivity, z těch minulých už má naopak část úspěšně splněnou.

„O prázdninách teď opravujeme a rozšiřujeme místní hřbitov. Takovou investiční akcí se stavební úřad pravděpodobně ještě nezabýval, ale nakonec jsme se domluvili," smála se Blanka Kolečkářová.

„Budeme dělat novou zídku, plot, chceme plochu hřbitova rozšířit o vsypovou loučku a místo pro urny, pořídíme nové lavečky. Rozpočet je stanovený asi na čtyři milióny korun a opět jdou všechny peníze z našich vlastních zdrojů," řekla. Zahradní práce dostala na starosti firma LT Ekoles Servis z Příkaz.

„Budeme tady dělat terénní úpravy, na hřbitov a v jeho nejbližším okolí vysadíme asi třicet stromů a nějaké keře, vysejeme nový trávník," řekl její zaměstnanec Petr Gola. Lidem se prý úpravy na hřbitově líbí, ale někteří mají obavy z toho, že listnaté stromy jim na podzim budou shazovat listí na hroby.

„Víte, ono je to těžké. Když sázíme listnáče, někteří obyvatelé chtějí jehličnany a naopak," dodal Pavel Gola na základě svých zkušeností.

Držovičtí udělali podle slov své starostky za deset let, kdy je v úřadu, obrovský kus práce.

„Opravili jsme celou obec, a máme pořád hodně plánů i do budoucna. Já svou funkci vzala kdysi jako službu lidem a beru to tak stále. Ale nemůžu pracovat 24 hodin denně, protože mám také svůj osobní život, rodinu. Skloubit svou práci s časem, který chci strávit se svými blízkými, je velmi náročné. Ale vím, že to s sebou moje práce nese," svěřila se Kolečkářová.

Nepochopení opozice

„Věřte mi, že se cítím zodpovědná za všechno, co v obci uděláme, co se podaří, ale i nepodaří. A proto mě mrzí, když někteří občané neustále poukazují na to, jak to tady funguje. Chtějí třeba, aby se kanalizace udělala hned, ale my chceme postupovat při opravách a budování logicky a smysluplně, aby stavební práce do života lidí zasáhly co nejméně a přinesly naopak co největší užitek v krátké době," dodala starostka.

Často při svých jednáních naráží na nepochopení opozičních členů zastupitelstva, a to ji mrzí.

„Já opozici potřebuji, mám ji ráda, ale opozici konstruktivní, slušnou a morální," doplnila ještě.

Jaroslav Studený z Držovic, který v obci opozici zastupuje, je skeptický.

„Paní starostka si veškerá rozhodnutí dělá podle sebe, a tak si myslím, že nás k ničemu nepotřebuje. S tím jsem zásadně nespokojený," vyjádřil se.