„Tak se v minulosti říkalo Starému Plumlovu, který leží nedaleko ve vojenském prostoru. V roce 1312 přišel do našeho kraje král Jan Lucemburský s vojskem, aby ztrestal rytíře Friduše z Linavy za neposlušnost," vysvětlil kurátor Muzea Drahanské vrchoviny Pavel Moš.Bitva o hrad Drahans i se středověkou svatbou a ukázkami řemesel

Bohatý program zahájila ukázka rytířské svatby.

„Není to žádné divadýlko, ti dva měli nedávno svatbu na úřadě a rozhodli se, že v Drahanech si udělají polní, opravdickou středověkou svatbu," usmál se Pavel Moš. Z návštěvníků se tak rázem stali svatební hosté.

„Všichni, kteří se svatby účastnili, se zároveň stali svědky svatby a společného vykročení manželů do života," doplnil oddávající.

Toho zajímalo, zda jsou ženich s nevěstou plodní a je jim více jak šestnáct let, zda mají kde bydlet, jestli nemají nějaké závazky a zda jsou křesťané. A protože snoubenci všechny podmínky splnili, jejich společnému životu nestálo nic v cestě.

Návštěvníci archeoparku si také mohli vyzkoušet namlít obilí na žernovu, vyrazit si minci, ochutnat středověkou kuchyni či speciální pivo.Bitva o hrad Drahans i se středověkou svatbou a ukázkami řemesel

„Ve středověku se vařily dva druhy piv, a to pšeničné a ječné. Také se dělalo pivo tenké a tlusté, které bylo vícestupňové a hustější. Nalévalo se do misek a lidé si v něm namáčeli chleba," vysvětlil Pavel Moš, který natočil dospělým návštěvníkům pivo vyrobené speciálně pro tuto akci.

„Jedná se o nefiltrovanou nepasterizovanou pšeničnou třináctku se zakuřovaným sladem, kterou nám vyrobil pivovar z Horky nad Moravou," vysvětlil kurátor drahanského muzea.

Ten také lidem ukázal, jak se dříve razily mince.

„Tlusté mince se daly snadno falšovat, protože když se vzal měděný plech a jenom se přeplátoval stříbrným alobalem, vypadal po vyražení jako stříbrná mince. Tenké mince se však přeplátovat nedají, navíc se do nich vyráží obraz jednostranně. Je to v podstatě plastický reliéf, a aby se docílilo lepšího reliéfu, vkládal se mezi spodní část raznice a razidlo kousek kůže," vysvětlil Pavel Moš. Odvážlivci, kteří si ražbu mince zkusili, si domů odnesli moravský brakteát Přemysla Otakara II. s moravskou orlicí.