„Mnozí z nás si ještě pamatují, jak v dětství navštěvovali mateřskou školku, která zde sídlila. Od té doby budova značně zchátrala a my uvažovali, co s ní. Naštěstí se nám podařilo sehnat dotační podporu na osmdesát pět procent nákladů, nutných k opravě, a zrekonstruovali jsme ji za účelem regionálního muzea," řekl při slavnostním otevření starosta Dobromilic Pavel Drnovský.

Celkové náklady za rozsáhlou rekonstrukci bývalé školky se vyšplhaly téměř k devíti milionům korun. Přízemí budovy bude patřit historickým expozicím z života lidí v regionu, první patro pak poslouží jako společenská místnost.

„Historickou expozici teprve zařizujeme. Podařilo se nám domluvit spoustu exponátů vypovídajících o životě na začátku minulého století i mnohem starších. Ať už se jedná například o zemědělské stroje, nebo vybavení domácností," popsal přízemí regionálního muzea místostarosta Dobromilic Vladimír Piňos s tím, že místnosti v prvním patře muzea využijí obyvatelé obce jako prostory k menším společenským akcím.

„V Dobromilicích chyběly nějaké prostory pro pořádání společenských sešlostí. Já sám jsem svoje kulatiny musel slavit ve vedlejších obcích," usmál se místostarosta.

Dotazník zjišťoval názory místních

Rekonstrukci budovy předcházel dotazník mezi obyvateli Dobromilic, který mapoval názory místních, co se zchátralou budovou.

„Předchozí i současné zastupitelstvo se dlouho rozhodovalo, jak s majetkem obce naložit. Na základě dotazníku bylo jasné, že obyvatelé jsou pro zrekonstruování budovy, avšak náklady na opravu byly velmi vysoké. Přiznám se, že kdybychom nezískali dotace, tak bych nesouhlasil s rekonstrukcí muzea na obecní náklady," vysvětlil situaci místostarosta Vladimír Piňos.

Obyvatelé Dobromilic i široká veřejnost si mohli nově opravené muzeum prohlédnout v průběhu celého čtvrtečního odpoledne.

„V bývalé školce jsem byla naposledy těsně před rekonstrukcí, takže jsem zvědavá, jak to tam teď vypadá. Určitě se přijdu podívat," usmála se paní Marie, která kolem nového regionálního muzea projížděla na kole. Kdo nestihl návštěvu ve čtvrtek, může do muzea zajít ještě v neděli od patnácti hodin.