Malí závodníci rozdělení do několika věkových skupin měli před sebou pět úkolů, které museli splnit, aby se dostali k plánku na vyřešení legendárního hlavolamu, ježka v kleci. S tímto úkolem nemohl soutěžícím pomáhat nikdo jiný, než Rychlé šípy. Chybět nemohlo ani Bratrstvo kočičí pracky, které naopak úkoly stěžovalo a snažilo se závodníky pochytat.

A co na závodníky čekalo?

Měli za úkol například vyjmenovat všechny členy Rychlých šípů, najít a správně nakreslit ježka v kleci nebo zjistit, kolik hvězd se nachází na praporu Prostějova," vysvětlil vedoucí skautského střediska Járy Kaštyla a hlavní organizátor akce v jednom, Martin Kolařík. Ten také zavzpomínal na vůbec první ročník akce. „Tehdy se na hlavním náměstí sešlo hodně přes sto dětí. Byla to opravdu velká akce, trochu jiná než dnes. Závodníci například přelézali ploty, a to už by teď jaksi nešlo."

Podle něj nejtěžší úkol mohlo představovat vyjmenování všech Rychlých šípů. „Dnes už ty knížky nejsou tolik oblíbené a známé jako například v devadesátých letech. Navíc si dost dobře nedokážu představit, že by někdo skutečně byl jako Mirek Dušín. Takový klučina by to asi neměl ve škole jednoduché," podotkl Kolařík.

V Honu hrála důležitou roli i další literární postava z knih Jaroslava Foglara. Velký Vont plnil roli závěrečného pomocníka, který ze svého stanoviště u Kostela Povýšení svatého kříže posílal závodníky do cíle.

„Zatím nevím o tom, že by se někdo ztratil," okomentoval s úsměvem průběh Honu Tomáš alias Velký Vont. Do cíle nakonec skutečně všichni v pořádku dorazili.

Celá událost se odehrávala v samotném centru Prostějova a protože velká část účastníků navštěvuje první stupeň základních škol, zajímalo nás, jestli se neplánuje přesun z parku u kina Metra do klidnější části města nebo do lesoparku Hloučela.

„Nic takového se nechystá. Hon na Široka se stejně jako většina dobrodružství Rychlých šípů odehrává v historických uličkách města a tak by to, myslím si, mělo zůstat," uzavírá vedoucí skautů.

Autor: Michal Sobecký